1. Andere vormen van (mobiel) leren
Hoe kun je de smartphone inzetten om SW- en Participatiewet-medewerkers te stimuleren in hun ontwikkeling? Welke andere mogelijkheden zijn er om dat op een laagdrempelige manier te doen? Eind 2019 leverden professionals van circa 25 SW-bedrijven input om te komen tot een onderwijsvisie van waaruit deze nieuwe tools ontwikkeld gaan worden. Dat gebeurde in drie sessies over persona’s, learner journey en didactische uitgangspunten. Ook vroegen we ideeën aan medewerkers zelf. In deze workshop hoorde je wat de uitkomsten zijn van deze sessies en welke tools ontwikkeld worden. 

Deze workshop werd gegeven door: Sanne van Hoof en Annika Aerts, (verander)adviseurs, bureau Opschudders

Download de presentatie: 1_andere_vormen_van_mobiel_leren.pdf

2. Duurzaam aan de slag via een mbo-praktijkverklaring
Zie jij kansen op de arbeidsmarkt voor mensen die (nog) geen mbo-diploma of mbo-certificaat kunnen halen? En wil je hun vaardigheden inzichtelijk maken voor werkgevers? Tijdens deze workshop gingen de deelnemers aan de slag met praktijkleren: leren en ontwikkelen bij een werkgever. De aangetoonde vaardigheden worden vervolgens verzilverd met een mbo-praktijkverklaring. 23 arbeidsmarktregio’s hebben hier al ervaring mee. Aan de hand van een praktijkvoorbeeld kreeg je inzicht in dit proces voor verschillende doelgroepen en met verschillende partners zoals mbo’s, gemeenten en werkgevers.

Deze presentatie werd gegeven door:
Eric van der Westerlaken, projectleider Stroomopwaarts, arbeidsmarktregio Rijnmond en Margreet Mook, projectleider praktijkleren, Programmaraad

Download de presentatie: 2_duurzaam_aan_de_slag_via_een_mbo_praktijkverklaring.pdf

3. Taal op de werkvloer: goed voor werknemer én werkgever
Taal is een belangrijke werknemersvaardigheid. Goede taalvaardigheid maakt de communicatie op het werk soepeler, mensen werken beter samen en maken minder fouten. Werkgevers doen er dan ook goed aan om te investeren in taal op de werkvloer. Het Taalakkoord Werkgevers, een initiatief van het ministerie van SWZ, stimuleert dat. Dit wordt uitgevoerd door de Leerwerkloketten. IBN, een sociale onderneming in Noord-Brabant en een van de ondertekenaars van het Taalakkoord Werkgevers, geeft al sinds 2010 trainingen taal, rekenen en digitale vaardigheden aan medewerkers en bijstandsgerechtigden in een werktraject. In deze workshop deelden IBN en de coördinator van het Taalakkoord Werkgevers hun ervaringen. 

Deze presentatie werd gegeven door: Gera de Vries, landelijk coördinator Taalakkoord Werkgevers, UWV, Harm van Zutphen, trainer en adviseur ontwikkeling basisvaardigheden IBN

Download de presentatie: 3_taal_op_de_werkvloer.pdf

4. Keuzehulp bij gebruik van instrumenten
Hoe weet je als professional wat de volgende stap wordt van de cliënt in het proces van zoeken naar en vinden van werk? Welke rol krijgt de cliënt er zelf in? Wat is het effect van een instrument? Hoe blijven we leren van onze ervaringen? In dit project verbinden we wetenschap, werkzoekende en professional. Samen proberen we bovenstaande vragen te beantwoorden. Doel is om in 2020 een keuzehulp op te leveren voor inzet van instrumenten waarin we meer evidence-based werken en we een begin maken met gedeelde besluitvorming. In de workshop liet Werkzaak Rivierenland zien hoe zij het proces hebben ingericht.

Deze workshop werd gegeven door: Jaap Kersten, adviseur leren & ontwikkelen, Werkzaam Rivierenland

Download de presentatie: 4_keuzehulp_bij_gebruik_instrumenten.pdf

5. Innoveren in een publieke organisatie
Ontwikkelingen als automatisering, dataficering  en robotisering hebben invloed op ons werk. Hoe gaan we daarmee om? Professionals op de werkvloer hebben vaak goede ideeën over hoe hun werk beter georganiseerd kan worden, maar door onvoldoende tijd, middelen en kennis of door een weinig invloedrijke positie lukt het ze niet om die ideeën uitgevoerd te krijgen. In deze workshop leerde je hoe het wél lukt en zie je welke ideeën vervolgens ontstaan. Je kreeg een presentatie van een use-case op het gebied van virtual reality. De inzet daarvan stelt werkzoekenden in staat om heel laagdrempelig kennis te maken met diverse beroepen.

Deze presentatie werd gegeven door: Renço Wesseling, projectleider innovatie, ’s-Hertogenbosch en Martien Scheutjens, financieel beleidsadviseur, ’s-Hertogenbosch

Download de presentatie: 5_innoveren_in_een_publieke_sector.pdf

6. Hoe signaleer en begeleid je mensen met een niet-zichtbare beperking?
Mensen met een licht verstandelijke beperking en mensen met een niet-aangeboren hersenletsel (NAH) hebben een aantal overeenkomstige symptomen en kenmerken van hun niet-zichtbare beperkingen. Maar de oorsprong verschilt en daarmee de benadering. In deze workshop kreeg je meer inzicht in die verschillen en leer je wat NAH is en wat daarvan de zichtbare en onzichtbare gevolgen zijn. Wat verstaan we onder NAH? Hoe signaleer je het en hoe bied je als professional hulp? Ook vertelde een ervaringsdeskundige hoe het is om NAH te hebben.  Je kreeg tips hoe je om kunt gaan met mensen met NAH en waar je op kunt letten in de communicatie.

Deze workshop werd gegeven door: Dominique van Toorn-Gierlings, programmamanager, MEE Academie

Download de presentatie: 6_signaleren_en_begeleiden_mensen_niet_zichtbare_beperking.pdf

7. Medewerker met geldzorgen. Wat kun jij doen?

Geldzorgen leiden tot stress; dat heeft veel effect op het dagelijkse leven én op het werk. Wat kun je doen als je mensen begeleidt met geldproblemen? Hoe herken je tijdig de signalen? Hoe ga je het gesprek aan? Hoe verwijs je ze naar de juiste hulp? In deze workshop vertelden WSP Parkstad en Kredietbank Limburg hoe zij dat aanpakken. Wijzer in Geldzaken liet zien welke praktische tools en tips er zijn voor organisaties die (meer) aandacht willen besteden aan geldzorgen van medewerkers of cliënten. Dit is een initiatief van het ministerie van Financiën om verantwoord financieel gedrag in Nederland te bevorderen.

Deze presentatie werd gegeven door: Cyriel Boors, teamleider HRM, WSP Parkstad, Roger Horsch, regiomanager schuldhulpverlening, Kredietbank Limburg en Clairette van der Lans, projectleider Financieel fitte werknemers, Wijzer in Geldzaken

Kijk hier de prezi terug

Download de tips: 7_medewerker_met_geldproblemen_tips.pdf

Download de signaalkaart: 7_medewerker_met_geldzorgen_sbcm_signaalkaart.pdf

Download de handige sites voor mensen die moeite hebben met lezen en leren: 7_medewerker_met_geldproblemen_geldzaken_en_moeite_met_lezen_en_leren.pdf

8. Serious game: voor 1 dag arm
Ervaar met je team in een serious game van 90 minuten hoe het is om in de financiële problemen te komen en welke stress dat veroorzaakt. Je kroop in de huid van een echtpaar dat financieel stabiel lijkt. Maar ineens veranderde er van alles en stapelden de rekeningen zich op. Welke keuzes maakte je en wat deed het toen de deurwaarder op de stoep stond? Na de serious game deelde je je ervaringen en kreeg je handvatten om geldstress van cliënten tijdig te signaleren.
Nibud ontwikkelde deze workshop op basis van ervaringen en gesprekken in het werkveld met verschillende doelgroepen.

Deze workshop werd gegeven door: Nibud

9. 5*3*3 voor eigen regie-model

Het ‘5*3*3 voor eigen regie’-model draait om:

  • kernelementen van eigen regie: weten, willen, kunnen, durven en mogen
  • groepen van actoren: werknemers, werkgevers (waaronder HR/leidinggevenden) en professionals (zoals jobcoaches, loopbaancoaches e.a.)
  • 3 gedragsclusters voor duurzame inzetbaarheid waar de eigen regie op gericht is: leren en ontwikkelen, loopbaanstappen en gezonde leefstijl.

Je kreeg toelichting op het model aan de hand van concrete casuïstiek en je ging actief met het model aan de slag. Aan het einde van de workshop ging je naar huis met praktische ideeën om de eigen regie op duurzame inzetbaarheid te versterken.

Deze workshop werd gegeven door: Jos Sanders, lector, Hogeschool van Arnhem en Nijmegen en Diana Lettink, adviseur, SBCM

10. Met voorzieningen meer kans op werk
Als werkgever van een werknemer met een ziekte of handicap kun je een vergoeding aanvragen voor eventuele kosten voor aanpassingen aan de werkplek of voor hulpmiddelen. Dat zijn ‘voorzieningen’. Maar wat zijn voorzieningen nu precies en hoe vraag je ze aan? In deze presentatie leerde je welke verschillende voorzieningen UWV heeft om mensen te ondersteunen bij het vinden of houden van werk. Na afloop wist je dat de voorziening altijd gerelateerd wordt aan de werkzaamheden van de werknemer en dat UWV voor een werkgever onderscheid maakt tussen werknemers- en werkgeversvoorzieningen.

Deze presentatie werd gegeven door: Ronald van Zijp, landelijk manager voorzieningen en re-integratie, UWV

Download de presentatie: 10_met_voorzieningen_meer_kans_op_werk.pdf

11. Motiverend coachen op de (sociale) werkplek
Hoe ondersteun je mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt? SW-bedrijf Amfors ontwikkelde samen met Pantar een methodiek voor gedragsverandering en motivatieontwikkeling, specifiek gericht op deze groep. Deze methodiek vertaalt effectieve technieken uit de verslavingszorg naar een werkcontext. Leidinggevenden krijgen tools om samen met de medewerker aan de slag te gaan met gedragsverandering. In deze workshop leerde je de basis van de methodiek en besprak je mogelijke kansen of barrières ervan binnen je eigen praktijk.

Het project evidence-based Coachen op de Werkplek krijgt subsidie van ZonMw en loopt van september 2019 tot oktober 2020.

Deze presentatie werd gegeven door: Joris Ebben, projectleider mensgerichte innovatie, Amfors

Download de presentatie: 11_motiverend_coachen_op_de_sociale_werkplek.pdf

12. Master of all trades? Professioneel handelen in de arbeidsre-integratie
Professioneel handelen in de arbeidsre-integratie: wat verstaan we daaronder en hoe vullen we dat als jobcoaches en werkconsulenten in de praktijk in? In deze workshop verkende je negen relevante aspecten van professioneel handelen in de arbeidsre-integratie die de complexiteit van je werk illustreren. Ze variëren van omgang met kennis uit onderzoek tot verantwoorden van beslissingen, en van cliëntgericht handelen tot werkgevergericht werken. Na een korte inleiding over professioneel handelen bespraken we welke aspecten jij belangrijk vindt, hoe jij ze invult en waar je tegenaan loopt. Je ging naar huis met een overzicht van aspecten van professioneel handelen die jij zelf verder wilt versterken.

Deze workshop werd gegeven door: Paul van der Aa, lector Inclusieve Arbeid, Hogeschool Rotterdam

Download de presentatie: 12_master_of_all_trades.pdf

13. Ik ben aan de bal
Hoe staat het met de pilot Duurzame Inzetbaarheid die SBCM en Cedris in 2018 startten? Welke vorderingen zijn er, wat is kenmerkend in de aanpak en welke effecten zien we op organisatie en medewerkers? In deze workshop leerde je hoe ook jij een project Duurzame Inzetbaarheid kunt beginnen en aan welke randvoorwaarden dat moet voldoen. De pijlers van ‘Samen aan de bal’ - groei, gezondheid en plezier - en een goede invulling van de begrippen richting, ruimte en ruggensteun zijn daarbij van belang. Je leerde hoe de tools van ‘Ik ben aan de bal’ je organisatie kunnen helpen om de inzetbaarheid van medewerkers te vergroten.

Deze presentatie werd gegeven door: Martijn Tilleman, projectleider/trainer, Qidos

Download de presentatie: 13_ik_ben_aan_de_bal

14. Voorbij je allergie: op zoek naar goudklompjes
Je bent als professional dagelijks bezig met het begeleiden van mensen. Dat doe je met veel plezier en met oog voor de ander. Maar wat nu als die medewerker of cliënt in je allergie zit? Of als de werkgever waar die persoon aan het werk is, op een heel andere golflengte zit? In deze interactieve workshop ging je aan de slag met een praktische, zeer effectieve techniek om je professionele rol ook in die situaties goed te kunnen invullen. Zo blijf je de medewerker/cliënt en de werkgever met veel impact en met veel energie begeleiden.

Deze workshop werd gegeven door: Bas van Tol, trainer/adviseur, Zinziz

Bekijk het fotoverslag: ronde_1&2 en ronde_3&4

15. Arbeidsomstandigheden en detacheren: wat moet? wat mag? wat kan?
Hoe zorg je ervoor dat je een medewerker detacheert naar een veilige en gezonde werkplek? Bij detachering spelen meerdere partijen een rol. In deze workshop kreeg je een toelichting op de diverse rollen en regelgeving. Behalve de theorie kwam ook de dagelijkse praktijk aan bod. Wat moet? Wat mag? Wat kan? Na de workshop wist je daar meer over. Ook kreeg je handvatten om te borgen dat de gedetacheerde bij externe plaatsing komt te werken in een veilige, gezonde en verantwoorde werksituatie. Je bent een betere gesprekspartner voor de diverse partijen. 

Deze workshop werd gegeven door: John Jongenelen, Hoger Veiligheidskundige / Europees Register Ergonoom

Download de presentatie: 15_arbeidsomstandigheden_en_detacheren.pdf

16. Een vaste baan en inkomen voor kwetsbare groepen: wat helpt?
Wat is nodig om kwetsbare groepen een vaste baan en een redelijk inkomen te geven? Deze groepen hebben vaak kleine en tijdelijke dienstverbanden, tegen lage lonen. Uit eerder onderzoek bleek al dat loonkostensubsidie en een no-riskpolis alleen niet voldoende zijn. In deze workshop hoorde je wat de uitkomsten zijn van vier regionale expertmeetings die onderzoeks- en adviesbureaus CAB en Blaauwberg hebben gehouden over toekomstbestendig detacheren van kwetsbare groepen in de Participatiewet.

Deze workshop wordt gegeven door: Jan Dirk Gardenier, senior onderzoeker, CAB

Download de presentatie: 16_vaste_banen_voor_kwetsbare_groepen.pdf

17. Cultuurproof: werkgever van statushouders
Je kunt statushouders die graag aan het werk willen, voorbereiden op werk, maar de vraag is: zijn werkgevers al klaar voor deze nieuwe werknemers? Werkgevers weten soms niet goed wat het betekent als een statushouder bij hun bedrijf komt werken. Wat betekent dit voor de collega’s en voor de leidinggevende van de statushouder? Wat is handig om te weten over cultuurverschillen? Hoe bereid je medewerkers voor? Werkzaak Rivierenland ontwikkelde de training Cultuurproof om werkgevers daarvoor handvatten te geven. In deze workshop ontdekte je hoe ‘cultuurproof’ jouw organisatie is. Ben jij klaar voor de werknemers van de toekomst?

Deze workshop werd gegeven door: Annemarie van Schaik, adviseur Leren en Ontwikkelen, Werkzaak Rivierenland en Laura Snoek, werkcoach statushouders, Werkzaak Rivierenland

Download de presentatie: 17_cultuurproof_werkgever_van_statushouders.pdf

18. De kracht van mislukken
Goede communicatie en samenwerking begint bij verbinding. In deze workshop kreeg je tips en oefeningen om je je bewust te worden bij je rol in het creëren van verbinding met de ander en vooral met jezelf. Naast spreken en luisteren gaat het daarbij om de kracht van beleven en de kracht van vertalen. Belangrijk is ook de kracht van mislukken. We weten allemaal dat falen hoort bij succes. Toch doen we er alles aan om fouten te voorkomen en staan we onszelf niet meer toe om (spelenderwijs) te leren. Dat is jammer, want je kunt zoveel meer bereiken als je op een ontspannen manier kunt omgaan met falen.

Deze workshop werd gegeven door: Suzanne Penning, trainer, Flirt Company