1. Praktijkverklaring voor jongeren
Met een Praktijkverklaring kunnen jongeren met een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt aantonen welke werkprocessen zij in de praktijk kunnen uitvoeren. Hiermee vergroten zij hun kans op een baan. Een erkend leerwerkbedrijf beoordeelt de leerling in de praktijk. Heeft de leerling aangetoond over de juiste vaardigheden te beschikken, dan kan de werkgever bij het Praktijkloket een Praktijkverklaring aanvragen. Acht sociale werkbedrijven zijn met Praktijkverklaringen aan de slag gegaan. Zij vormen de brugfunctie tussen kandidaten (kwetsbare doelgroepen die geen volledige mbo-opleiding kunnen behalen) en de arbeidsmarkt.

Bekijk de presentatie van Monique Mol, beleidsadviseur bij SBB en Alex Wijnakker, PTC groep.

2. MKB Goed werknemerschap
Gedrag en houding zijn naast kunde de belangrijkste eigenschappen om goed te functioneren in een werkomgeving. Met een assessment MKB GoedWerknemer kunt u heel specifiek gedrag en houding testen. Hierdoor kunt u gerichter mensen helpen bij het ontwikkelen van hun werknemersvaardigheden, of bij het plaatsen op een reguliere arbeidsplek. Als de deelnemer slaagt voor het assessment ontvangt hij een certificaat van GoedWerknemer dat erkend is door het MKB en VNO-NCW. Hiermee wordt de kans op het vinden van een passende baan met 50 procent vergroot.

3. Aan de slag met een leven lang ontwikkelen
Een leven lang ontwikkelen is (nog) geen algemeen aanvaarde praktijk voor laagopgeleiden. Bovendien is de praktijk weerbarstig: zowel de doelgroep zelf als werkgevers staan niet direct te juichen bij het idee.

Lees het verslag van de workshop Aan de slag met een leven lang ontwikkelen.

4. Dilemma’s op de inclusieve werkvloer
De inclusieve arbeidsmarkt leidt regelmatig tot (morele) dilemma’s op de werkvloer. Afwijkende werkafspraken of omstandigheden roepen weerstand op bij collega’s. Een aangepast werkpakket voor de één leidt tot taakverzwaring bij de ander. Ook vraagt de begeleiding zoveel energie dat de balans soms zoek lijkt. Werkgevers worstelen hiermee. In deze klantarena deelden inclusieve werkgevers hun reële zorgen en werd gezamenlijk gezocht naar werkbare oplossingen.

Bekijk de presentatie van deze dilemma workshop.

5. Inclusieve arbeidsmarkt voor hoogopgeleide jongeren met een arbeidsbeperking
Stichting Studeren & Werken Op Maat begeleidt Young Professionals met een arbeidsbeperking succesvol naar een duurzame baan, stage of traineeship op de reguliere arbeidsmarkt. De social enterprise heeft zich in een korte periode ontwikkeld van start-up naar een succesvolle professionele organisatie, die mensen gericht op weg helpt naar de arbeidsmarkt. De stichting combineert dit met een gezond en groeiend verdienmodel. Stichting Studeren & Werken Op Maat kenmerkt zich door een unieke werkwijze en maatwerk voor het matchen van de kandidaten met de juiste werkgevers.

Lees er meer over in het inspiratiemagazine en bekijk de presentatie van deze workshop.

6. Presentatie rapport Werkfit maken
De SER heeft herhaaldelijk gewezen op het belang van werknemersvaardigheden en het startklaar maken van mensen uit de Participatiewet-doelgroep. SBCM en Cedris hebben adviesbureau ZINZIZ daarom gevraagd een onderzoek te doen naar verschillende trajecten die gericht zijn op het werkfit maken van mensen.

Bekijk de presentatie over het rapport Werkfit maken.

7. Train de trainer Mentorwijs
Met de training Mentorwijs leren leidinggevenden en collega’s van kwetsbare medewerkers in reguliere organisaties, specifieke kennis, houding en vaardigheden te ontwikkelen en versterken die nodig zijn voor de begeleiding van deze doelgroep. Werkzaak Rivierenland en TNO staan aan de basis van deze training. Voor een landelijke uitrol van Mentorwijs is ins samenwerking met Permar SW een Train de Trainer programma opgezet.

Bekijk de presentatie over de training Mentorwijs.

8. Slim omgaan met wettelijke regels met de ‘omgekeerde toets’
De roep om maatwerk in het sociaal domein wordt steeds groter. Maar dat is best lastig en willekeur ligt op de loer. Laat u alle regels los en beslist u dan maar ‘op gevoel’? Met de omgekeerde toets introduceert Stimulansz een nieuwe manier van kijken naar wet- en regelgeving. Een manier die eigenlijk zo vanzelfsprekend is dat u, als u het principe eenmaal doorhebt, denkt: ‘logisch, zo moet het! Zo is de wet bedoeld!’

9. Zichtbaar in Werk
De arbeidsmarktparticipatie van mensen met een visuele beperking blijft sterk achter ten opzichte van die van de gemiddelde Nederlander, terwijl in opleidingsniveau geen verschil zit. Dat prikkelt. Het project ‘Zichtbaar in Werk’ beoogt samen met professionals uit de arbeidsmarktregio’s en expertiseorganisaties zoals Proson en Bartiméus specifieke kennis te borgen en toegankelijk te maken.

Bekijk de presentatie over Zichtbaar in Werk.

10. Regel jij het draagvlak even?
Draagvlak is cruciaal voor een duurzame plaatsing. De eerste stap is zorgen voor draagvlak bij de werkgever om te werken met mensen met een kwetsbare arbeidsmarktpositie. De volgende stap is het creëren van draagvlak binnen de gehele organisatie.

Bekijk de presentatie over draagvlak.

11. Online werken aan werknemersvaardigheden
Voor laagopgeleiden met een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt is het ontwikkelen van werknemersvaardigheden essentieel om hun kansen te vergroten op (het behouden van) een betaalde baan. Denk hierbij aan vaardigheden als samenwerken, instructies opvolgen, persoonlijke verzorging, omgaan met conflicten en hulp vragen.
 Met de online programma’s in de WERK-portal.nl en bijbehorende materialen, kunt u flexibel werken aan het versterken van werknemersvaardigheden: individueel, groepsgewijs, zelfstandig, of in combinatie met andere (eigen) leermiddelen.

Bekijk de presentatie over de WERK-portal.nl.

13. Succesvol verkopen in het sociale domein?
Elk jaar worden er stapels boeken geschreven over ‘succesvol verkopen’. Er zijn méér trainingen over te vinden dan over welk ander onderwerp ook. Wat maakt dat dit zo tot de verbeelding spreekt? En waarom lijkt het opeens zo lastig toe te passen in een sociale setting? Kun je beproefde verkooptechnieken vertalen naar het sociale domein? En wat zijn dan triggers voor werkgevers?

Bekijk de presentatie.

14. Van zessen klaar
'Van zessen klaar' is een voorstelling over werk en wat er met je gebeurt als je lang werkloos bent of werkt met een beperking. Een voorstelling over marktwaarde en eigenwaarde. Die laat zien wat werk (en werkloosheid) met mensen doet. Wie deze mensen zijn en wat ze elke dag opnieuw motiveert.

De voorstelling werd gespeeld door theatergroep Laborijn, een gezelschap dat bestaat uit mensen met een bijstandsuitkering en een WSW-dienstverband. Bekijk een impressie van de voorstelling.