Presentaties van workshops en presentaties
 

Workshops, duur 100 minuten

  1. Schulden herkennen, bespreekbaar maken en aanpakken | Presentatie 1 Schulden herkennen
    Schulden komen nooit alleen en kunnen frustrerend en belemmerend werken in het traject dat uw cliënt volgt. De impact van schulden is zo groot dat het de duurzaamheid van een verworven arbeidsplek in gevaar kan brengen. Wat kunt u doen om schuldenproblematiek bij uw werknemer te herkennen, bespreekbaar te maken en eventueel aan te pakken, zonder in de schoenen van de schuldhulpverlener te gaan staan? Tijdens deze workshop komen zowel (onderdelen van) de training als het kersverse e-learningprogramma voor de professional aan bod. Als deelnemer aan de workshop kunt u actuele cases inbrengen, waarbij gezamenlijk wordt gezocht naar een oplossing.
    Vivian den Hartogh, senior onderzoeker en projectleider,  lectoraat Schulden en Incasso van de Hogeschool Utrecht.

  2. Objectief Observeren | Presentatie 2_Objectief_observeren
    Om de perfecte match te maken tussen mens en werk is het essentieel dat we de mogelijkheden van onze medewerkers kennen, waardoor zij werk kunnen doen dat bij hen past en hun motivatie en prestaties verbetert. Hierdoor krijgen wij tevreden klanten en een positief rendement. Maar hoe goed kennen wij onze medewerkers? Wat zijn hun kwaliteiten en hoe objectief is ons oordeel?
    Haeghe Groep en Vidacto hebben hun krachten gebundeld, om alle medewerkers op een eerlijke en objectieve wijze te matchen. Het doel: de Juiste Persoon op de Juiste Plek. Tijdens deze interactieve workshop delen zij hun ervaringen en maakt u in sneltreinvaart kennis met de beginselen van Objectief Observeren.
    Atse Douma, partner/consultant, Vidacto en Yvette Querelle, teammanager, Haeghe Groep

  3. Duurzame inzetbaarheid in een vergrijzende SW? | Presentatie 3_Duurzame_inzetbaarheid
    Wat betekent de vergrijzing en langer doorwerken voor sociale werkbedrijven? Hoe kunnen we ervoor zorgen dat ook medewerkers in de SW goed, gezond en met plezier kunnen blijven werken? Een denktank met betrokken SW-professionals heeft hier voor de zomer over nagedacht. In deze workshop nemen we u mee in de uitkomsten en gaan we hier actief mee aan de slag. Na een korte inleiding op duurzame inzetbaarheid in de SW, verkennen we samen wat duurzame inzetbaarheid voor uw organisatie betekent. Ook ontwerpen we een dialoogkaart, waarmee u in de praktijk het gesprek over duurzame inzetbaarheid aan kunt gaan.
    Diana Lettink, projectleider SBCM en Alice Witten, hoofd P&O, NoordWestGroep

  4. Mentorwijs: handvatten voor werkgevers bij aansturing op de werkvloer | Presentatie 4 Mentorwijs
    Veel werkgevers zijn bereid om medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt een werkplek te bieden in hun bedrijf. Naast allerlei praktische en financiële zaken rijst daarbij vaak de vraag: ‘Ik wil dit wel, maar kan ik dit ook?’ Werkzaak Rivierenland biedt hiervoor de training Mentorwijs aan, waarin leidinggevenden en voorlieden praktische handvatten krijgen voor de dagelijkse aansturing op de werkvloer. Daarnaast geven wij achtergrondkennis over psychische beperkingen in relatie tot werk. Inmiddels zijn 150 werkgevers getraind. De reacties zijn positief.
    In deze workshop delen wij de Mentorwijs-aanpak en ervaringen. Vervolgens gaat u actief aan de slag met een train-de-trainer-onderdeel uit het programma Mentorwijs.
    Joke van der Wal, adviseur opleiden, Werkzaak Rivierenland en Frank Eversen, trainer, Werkzaak Rivierenland.

  5. De Klantarena: inzicht in de wensen van de werkgever | Geen presentatie
    Hoe denkt een werkgever over de dienstverlening van een SW-bedrijf? In de klantarena staan werkgevers letterlijk centraal en confronteren u met hun ongezouten mening. De klantarena geeft u inzicht in de keuzes, vragen en ‘wakkerliggers’ van de werkgever en in de oplossingen die hij van u verwacht. Samen wordt vervolgens gezocht naar manieren waarop de dienstverlening verbeterd kan worden.
    Martien Kroon, consultant, Conclusion Implementation en Frans van der Pluijm, consultant, Conclusion Implementation

  6. Aanbod- versus vraaggericht werken: staat de cliënt of de werkgever nou centraal? | Presentatie 6 Aanbod- versus vraaggericht
    In een prikkelende sessie gaan we in op het verschil tussen het ‘oude’, aanbodgerichte- en het ‘nieuwe’, vraaggerichte denken. Staat de cliënt nog wel centraal, of is het de werkgever die voortaan alles bepaalt? Na een korte verhandeling over de historische context van de huidige paradigmashift van ‘zorgen voor’ naar ‘ondersteunen van’, gaan we in discussie aan de hand van een aantal stellingen.
    Martin Verduyn, directeur, Callant bv

Presentaties, duur 50 minuten

  1. Jongeren met een arbeidsbeperking aan het werk | Presentatie 7 Jongeren aan het werk
    Deze presentatie neemt u in vogelvlucht mee door de publicatie ‘Jongeren met een arbeidsbeperking aan het werk’. Deze publicatie laat zien welke rol SW-bedrijven kunnen oppakken bij het naar het werk begeleiden van jongeren vanuit het voortgezet speciaal onderwijs (VSO) en praktijkonderwijs (PrO). Vervolgens wordt de aanpak uit de regio Oost-Groningen toegelicht. In deze regio worden de jongeren richting arbeid getraind en begeleid in Trainings- en Diagnose Centra (TDC’s). Op deze locaties werken gemeenten, scholen (PRO/VSO/ROC), UWV en het SW-bedrijf intensief samen aan een goede toekomst voor de jongeren.
    Edo Schrik, hoofd trajecten, Wedeka en Geert Room, trajectbegeleider/jobcoach, Wedeka

  2. Statushouders aan het werk: meetellen en meedoen | Presentatie 8 Statushouders
    Gemeenten zijn via de Participatiewet verantwoordelijk voor ondersteuning van statushouders bij het vinden van werk. Kennisplatform Integratie & Samenleving en Divosa hebben onderzocht wat de stand in het land is. Wat doen gemeenten om vluchtelingen te begeleiden richting werk? Wat zijn knelpunten en oplossingen?
    Inge Razenberg, onderzoeker, Verwey-Jonker instituut / Kennisplatform Integratie & Samenleving

    In het tweede deel van de presentatie staat het succesvolle project ‘Meetellen en Meedoen’ van Patijnenburg centraal. Statushouders in het Westland worden vanaf het eerste moment begeleid naar betaald werk. Hiervoor wordt intensief samengewerkt met het Westlandse bedrijfsleven. Zo kunnen de statushouders een maatschappelijk bijdrage leveren, terwijl zij de taal leren, inburgeren en hun kansen op werk vergroten. U maakt kennis met de gouden formule voor de integratie van statushouders in het Westland.
    Sanne van Schoote, projectleider Meetellen en Meedoen, Patijnenburg

  3. Social return als banenmotor | Presentatie 9 Social return
    Weener XL zet al geruime tijd de Social Return-aanpak in om extra banen te creëren voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Ook voor medewerkers die onder de Participatiewet vallen.
    De presentatie gaat in op Social Return en de rol en vaardigheden die dit vraagt van de professional. De centrale vraag: hoe kunt u vanuit uw positie SROI en de inzet van de Prestatieladder Sociaal Ondernemen (PSO) bij uw klanten bevorderen?               
    Joyce de Vaan, programmamanager Social Return bij WeenerXL

  4. Verkenning van nieuwe detacheringsconstructies  | Presentatie 10 Detacheringsconstructies
    Gemeenten willen graag dat werkgevers mensen uit de Participatiewet-doelgroep in dienst nemen. Dat hebben ze immers beloofd met de banenafspraak. Aan de andere kant willen werkgevers wel werkplekken bieden, maar liever geen arbeidsovereenkomst. Als oplossing hiervoor wordt detacheren veelvuldig ingezet, door zowel sociale werkbedrijven als ook private payroll-bedrijven.
    Tijdens deze rondetafelsessie wordt een variant gepresenteerd waarin werkgevers en de overheid gezamenlijk werkgever zijn. Met elkaar gaan we in gesprek over mogelijke varianten en hoe u hier als professional mee omgaat. Het doel van de sessie is vooral van gedachten wisselen en elkaar inspireren met een vernieuwende insteek.
    Jenny den Hertog, adviseur, KplusV

  5. De Participatiewet: bijblijven en opschakelen | Presentatie 12 Participatiewet
    Sinds de invoering is de Participatiewet al diverse keren gewijzigd. En rond de Wet banenafspraak en het Quotum arbeidsbeperkten beantwoordden het ministerie van SZW en de Programmaraad het afgelopen anderhalf jaar veel vragen. Dit resulteerde in een fors document. Houd, naast uw caseload, al die ontwikkelingen maar eens bij. In deze presentatie zet Cedris nieuwe relevante ontwikkelingen op een rijtje, rond onder andere het doelgroepregister, het tellen en meetellen en de harmonisering van instrumenten. Eindelijk weer houvast.
    Heleen Heinsbroek, senior beleidsmedewerker, brancheorganisatie Cedris