Aanmelden

De workshops vinden plaats bij 7AM op verschillende data. De groep deelnemers houden we beperkt, zodat er ruimte is voor onderlinge discussies en gesprekken. Hieronder lees je meer over het programma.

Digitalisering en impact op werk. Innovatie en nieuwe vaardigheden - 14 mei
Sprekers: Renz Davits (programmamanager Digitale Transformatie A&O fonds Gemeenten), Jeroen Stam (processpecialist) en Alexandra van der Lee (adviseur leiderschap)

We bestuderen tijdens de workshop op welke wijze gemeenten innoveren met digitale technologie en inspelen op de gevolgen voor medewerkers. Aan de hand van een concrete casus, de  chatbot Verhuizen, verdiepen we ons in de effecten van digitalisering op taken, vaardigheden en samenwerking van medewerkers. We gaan in op hoe we medewerkers optimaal betrekken bij de implementatie van een nieuwe technologie.

Technologie en leren in de toekomst - 28 mei
Spreker: Patrick van der Duin (directeur Stichting Toekomstbeeld der Techniek)

Je krijgt inzicht in hoe organisaties zich voorbereiden op verschillende toekomstscenario’s. Je wordt bewust van de mogelijkheden en onmogelijkheden van de inzet van technologie en het leerproces dat medewerkers nodig hebben om aan nieuwe eisen te voldoen. Welke organisatorische maatregelen kun je als organisatie nemen om medewerkers te stimuleren zich te ontwikkelen, zodat ze interessant blijven voor de organisatie? Welke rol speelt technologie bij zowel het faciliteren van het leerproces van medewerkers als de inhoudelijke aspecten van het leren zelf?

Technologie, integriteit en ethiek - 18 juni
Spreker: Zeger van der Wal (hoogleraar Bestuurskunde en hoogleraar Ien Dales Leerstoel van de Universiteit en het CAOP)

Tijdens deze workshop brengen we de risico’s en vraagstukken van (digitale) technologisering in kaart op het gebied van ethiek en integriteit. Welke grenzen moet je bewaken en hoe 'bescherm' je jouw organisatie en medewerkers? We gaan daarbij ook dieper in op de beginselen van behoorlijk bestuur en technologie en benoemen de verantwoordelijkheden voor werkgever en medewerker. Uitgangspunt daarbij is om het omgaan met technologie en de eventuele bijbehorende risico’s onderdeel te maken van het bestuur en het vakmanschap van de medewerker.

Technologie en inclusief ondernemen - 24 september
Sprekers: Michiel de Looze (onderzoeker bij TNO en bijzonder hoogleraar productie-ergonomie) en Bruno Fermin (projectleider Kenniscentrum en Arbeidsmarkt- en Opleidingsfonds voor de sociale werkgelegenheid)

Nieuwe technologie kan mensen die moeilijk een plek op de arbeidsmarkt kunnen vinden weer bij het arbeidsproces betrekken. We delen verschillende ervaringen hiermee en samen onderzoeken we de kansen voor werkgevers en werknemers. Wat zijn de meest urgente knelpunten voor werknemers bij de uitvoering van specifiek werk? Zijn het knelpunten op cognitief, lichamelijk en/of psychosociaal vlak? En wat betekenen die knelpunten voor de mensen met een beperking en voor de organisatie?

Technologisering en betekenisvol werk - 8 oktober
Sprekers: Ruud van der Aa (onderzoekscoördinator bij het CAOP) en Wilco Brinkman (senior adviseur bij het CAOP en promovendus Technologie en Vakmanschap aan de UvA)

Wat maakt het werk betekenisvol? In hoeverre heeft dat betekenis voor de werkgever en de maatschappij? Is nieuwe technologie van invloed op de mate waarin werknemers hun werk als betekenisvol ervaren? Hoe kan binnen een organisatie nieuwe technologie bijdragen aan de organisatiedoelen en aan de aantrekkelijkheid van het werk voor de medewerkers? Samen gaan we in gesprek en vinden we antwoorden op deze vragen.

Als je een van de workshops niet kunt bijwonen, kun je een collega aanmelden.