De toekomstverkenning van schoolleiders
Scholen zonder muren, leren buiten de school, een vraag en aanbod app voor leerdoelen of de basisschool als zee aan mogelijkheden met allemaal verschillende vissen met hun eigen expertise en kracht …. Dit zijn maar vier voorbeelden van de creatieve ideeën om de uitdagingen van de schoolleider van de toekomst aan te gaan.
De bijeenkomst ging van start met Siep Smidts (CBS de Piramiden) en Jaap Rosema (obs Tiggeldobbe). Zij namen de deelnemers mee in hun voorbeeld van sociale innovatie en ondernemend leiderschap. De Tirrel; een toekomstige samenwerking tussen buurt, zorg, sport en onderwijs. Na dit praktijkverhaal liet voetbaljongleur Nigel Voets zien hoe je alle ballen in de lucht kunt houden. Gevolgd door Jesse van Doren, die een kijkje gaf naar de ontwikkelingen in het buitenland, welke trends er komen gaan en hoe je deze als schoolleider kunt benutten.
Presentatie: De Tirrel | Jaap_Roseman_en_Sieb_Smidts
Presentatie: Toekomst van het onderwijs Deel 1 en Deel_2
Winnende idee
Na de inspiratie uit de ochtend zijn schoolleiders in groepen ingegaan op de vraag hoe je kan inspelen op de veranderingen die komen gaan. Aan de hand van de Design Thinking-methode werden creatieve technieken ingezet om tot het beste idee te komen. Na een halve finale en spannende finale is het team LL’tjes dat naar huis gaat met de prijs, het spel weerwolven voor de hele klas.
Het winnende team heeft een leven lang leren als oplossing. Het team pleit voor leren buiten de school, waarbij de school als gebouw niet meer nodig is. Het woord basisonderwijs geeft de indruk dat kinderen alleen de basis mee krijgen, maar het is natuurlijk veel meer dan alleen de basis. Kinderen hebben van nature een onderzoekende houding, met de standaard te vraag: “Waarom?”. Waarom zou je als basisschool deze houding niet verder ontwikkelen? En waarom zou dit alleen maar kunnen binnen de muren van een school? Ga out of the box, buiten de muren want daar is ook kennis te vinden, haal het uit de maatschappij. Door als school de samenwerking te zoeken met bedrijven en wetenschappers in de omgeving kunnen leerlingen ook in de praktijk leren. Het zelf ervaren en doen is pas echt onderzoekend leren en het biedt kansen voor een leven lang leren. Daarnaast is het een aanzet tot een oplossing van andere actuele uitdagingen zoals krimp, vergrijzing, het lerarentekort, het wordt een stuk flexibeler. Maar hoe doe je dit dan? Dat gaat met kleine stapjes. Schoolteams kunnen het eerste jaar 10% van de leerdoelen buiten de schoolmuren behalen. Het jaar daarop 20% en zo steeds verder.
Geïnspireerd, vol creatieve ideeën en met een T-shirt ‘Ik ben geen Toprioriteit’ gingen de schoolleiders naar huis.