Plenaire inleiding

De zin van betekenisvol werk, Niels-Ingvar Boer, afdelingshoofd Strategische kennisontwikkeling 


Deelsessies: ronde 1

Betekenisvol werken: Naar een nieuwe sturingsfilosofie | Presentatie sessie
Hoe richten we organisaties, ketens en stelsels zo in dat mensen betekenisvol kunnen werken? In hoeverre passen hier nog sturingsfilosofieën bij die uitgaan van de scheiding tussen denken en doen, taakspecialisatie en efficiency maximalisatie? Of is een andere filosofie nodig en hoe zou die er dan uit kunnen zien? In deze workshop heeft Thijs zijn licht hierover laten schijnen.
Thijs Jansen, medeoprichter en directeur Stichting Beroepseer

Een ontdekkingstocht naar de betekenis van je eigen werk | Geen presentatie
In hoeverre ervaart u uw werk als betekenisvol? En waarom is dat wel of niet zo? Door middel van een open gesprek op basis van een aantal dialoogprincipes gaan we in deze workshop samen op ontdekkingstocht naar wat werk voor u betekenisvol maakt en wat u kunt doen om werk betekenisvoller te maken.
Linda van der Marel, Adviseur Zorg CAOP

Het effect van technologie op betekenisvolheid van werk | Presentatie sessie
Leiden robotisering, digitalisering en kunstmatige intelligentie tot meer of minder betekenisvol werk? Nieuwe technologie kan saaie of vervelende taken overnemen zodat mensen zich op meer betekenisvolle werkzaamheden kunnen richten. Of leidt het er juist toe dat mensen nog maar een heel klein radartje in het werkproces zijn en het zicht verliezen op het nut en resultaat van hun werk? Hebben we keuzes in de inzet van nieuwe technologie? Zo ja, welke keuzes zijn er? Zo nee, is betekenisvol werk dan nog wel mogelijk?
Wilco Brinkman, Programmamanager Technologie & Werk CAOP


Deelsessies: ronde 2

Weten voor wie je werkt | Presentatie sessie
U bent gaan werken als dienstverlener (zorg, onderwijs, veiligheid, communicatie) en houdt van uw ‘echte’ klant: de patiënt, de leerling, de burger. Maar vaak heeft u het gevoel dat er ‘ergens daarboven’ bepaald wordt hoe de week eruit ziet. Hoe zorgt u dat de behoeften en mogelijkheden van uw echte klanten weer leidend worden in uw werk? Hoe mag u er zijn voor de mensen die u nodig hebben?
Klaas Mulder, filosoof en organisatieadviseur

Betekenisvolle woorden voor en binnen het werk | Presentatie sessie
Van patiënten naar cliënten, van vakmanschap naar competenties. Wat is de invloed van taal op de betekenis van werk? Ervaar hoe u daar zelf gebruik van kunt maken.
Irene Trimp, senior communicatie adviseur CAOP

De invloed van de (sociale) omgeving op betekenisvol werk | Presentatie sessie
In hoeverre een werknemer zijn werk als betekenisvol beschouwt hangt af van diverse factoren. Eén van de factoren die een wezenlijke invloed heeft, is de omgeving. Collega’s blijken erg belangrijk voor de mate waarin mensen hun werk betekenisvol vinden. Het raakt de motivatie en uiteindelijk ook de integriteit van een werknemer en organisatie. In deze workshop worden samen met de deelnemers diverse dilemma’s uit de dagelijkse praktijk besproken. Daarmee wordt inzichtelijk gemaakt hoe de omgeving van invloed kan zijn en hoe dit te beïnvloeden is.
Marjolein van Dijk, senior adviseur en coördinator integriteit CAOP

Prikkelende dilemma’s over motiverende prikkels | Geen presentatie
Dilemma: u moet kiezen! Extra salaris of lagere werkdruk? Prestatiebeloning of een opleiding? Verbreding van de doelgroep waarvoor u werkt of de beste in de sector zijn? Met deze en andere dilemma’s gaan we onderzoeken wat u en de medewerkers in uw organisatie motiveert.
Margot Stolker, adviseur Onderwijs CAOP

De 7 doodzondes van leidinggevenden | Presentatie sessie
Leidinggevenden kunnen betekenisvol werk voor hun medewerkers maken of breken. Vooral breken, zo blijkt uit onderzoek en de praktijk. In deze workshop verkennen we wat leidinggevenden vooral niet moeten doen als ze hun medewerkers willen motiveren? Dat doen we in de vorm van een rollenspel, waarbij de deelnemers input mogen leveren aan twee acteurs, zodat we direct de gevolgen kunnen zien.
Niels-Ingvar Boer, afdelingshoofd Strategische Kennisontwikkeling CAOP