Congres Mobiel in uniform

Op 26 september 2019 werd het congres Mobiel in Uniform gehouden, speciaal voor werkenden bij de politie, brandweer, ambulancedienst, douane, defensie en Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI). Vakgenoten gingen met elkaar aan de slag rondom het onderwerp mobiliteit om samen tot innovatieve ideeën te komen.

Presentatie nieuw HR-model Defensie

Staatssecretaris Barbara Visser opende het congres door het nieuwe HR-model van Defensie te introduceren. In dit model wordt de verantwoordelijkheid voor de werving lokaal belegd. Zo kan Defensie samenwerken met de ROC’s in de regio om jongeren regionaal te boeien en te binden.

Eerste keynote en workshops

Vervolgens was het de beurt aan Lieke Lamb om als innovatieambassadeur en trendstrateeg het publiek mee te nemen in de laatste ontwikkelingen op HRM-gebied. In haar keynote gaf zij onder andere antwoord op de vraag: welke trends kun je wel of niet serieus nemen en hoe pas je ze dan nuttig toe? Bekijk de presentatie van Lieke Lamb.

Daarna gingen de bezoekers van het congres uiteen om verschillende workshops te volgen op het gebied van 21e-eeuwse vaardigheden voor werkenden, gepersonaliseerd leren, de do’s en don’ts van re-employment en effectief leren met ICT.

Toekomst mbo

Na de lunch gaf Ton Heerts, voorzitter van de MBO Raad, in een keynote zijn visie op de toekomst van het mbo. Zijn boodschap was duidelijk: de komende tijd ontstaat er een tekort aan goed opgeleide vakmensen. Willen organisaties goede mensen binnenhalen, dan zullen ze moeten samenwerken en gebruikmaken van elkaars mogelijkheden. We zouden minder waarde moeten hechten aan al behaalde diploma’s, maar in plaats daarvan mensen de mogelijkheid bieden een diploma te behalen.

Demonstratie

Vervolgens werden alle bezoekers op de Generaal-Majoor de Ruyter van Steveninck Kazerne uitgenodigd voor een spectaculaire demonstratie. Een aantal defensieonderdelen lieten zien wat ze kunnen en dat ging gepaard met tanks, vuurwerk en veel actie.

Paneldiscussie

De dag werd afgesloten met een paneldiscussie waar HRM-directeuren Anita Ligthart (douane), Marijke van den Broek (politie), Anne le Fevre-Wols (DJI) en Peter Reesink (Defensie) hun visie gaven op de manier waarop samenwerking kan ontstaan tussen de verschillende beroepsgroepen. Peter Reesink deed een oproep om innovatieve ideeën in te dienen voor samenwerking op het gebied van HRM. Voor de beste ideeën is er een innovatiebudget van €5.000 beschikbaar.

Samenwerking en vernieuwing

Het was een zeer geslaagd congres waarin samenwerking en vernieuwing de boventoon voerden. We hopen dat alle deelnemers geïnspireerd naar huis zijn gegaan en elkaar beter weten te vinden op de werkvloer en daarbuiten.

Wat vond je van het congres?

Wij zijn benieuwd naar je mening over het congres Mobiel in uniform. Wij zouden het zeer waarderen als je een korte enquête wilt invullen.