Aanmelden

 

  1. Toekomst Medezeggenschap – De Participatie-OR: vertegenwoordiging van doelgroepen en het bewaken van de kwaliteit van de OR - Joost Kaper en Gerard Veldhuis
    In deze workshop ligt de nadruk op het ontwerp van een zodanige structuur en opzet van de medezeggenschap, dat alle doelgroepen vertegenwoordigd kunnen worden en er sprake is van kwaliteit en samenhang. Gerard Veldhuis heeft jarenlange ervaring als OR-voorzitter en is medeontwerper van diverse constructies van medezeggenschap geweest. Joost Kaper is bestuurder bij de FNV en in die hoedanigheid onder meer voorvechter van een sociaal ontwikkelbedrijf.

     
  2. Inclusie en technologie: kans of bedreiging en de rol van OR - Bruno Fermin, projectleider bij SBCM en Martijn Dijkman, vz OR Amfors
    Automatisering en robotisering, een bedreiging voor de werkgelegenheid! Maar is dat wel zo? Biedt technologie ook kansen en welke dan? SBCM en Cedris verkennen samen met TNO in de Kennisalliantie Inclusie en Technologie (www.inclusievetechnologie.nl) de mogelijkheden van technologie in de praktijk van SW-bedrijven. In deze sessie gaan we aan de hand van voorbeelden in de SW kijken naar wat de inzet van technologie op kan leveren voor werknemers, wat dit betekent voor inzetbaarheid, ontwikkeling en werkplezier. En wat de rol is van de medezeggenschap bij de invoering van inclusieve technologie? Welke randvoorwaarden moet je stellen en welke rol kun je verder nog spelen als OR?.

     
  3. Toekomst Medezeggenschap – Kiezen en vertegenwoordigen: wat is er allemaal mogelijk? - Advocaat Els Huisman , De Voort Advocaten | Mediators
    Zij laat verrassende vormen zien waarmee de OR als een soort spin in een groter netwerk kan functioneren en wat de WOR wel niet voor mogelijkheden daarbij biedt. Ook besteedt zij aandacht aan alternatieve vormen van kiezen. Met u bespreekt ze wat mogelijkheden in uw praktijk zouden kunnen zijn, die u al op korte termijn kunt realiseren.

     
  4. Het Sociaal Ontwikkelbedrijf – wat is het en welke rol speelt een OR daarbij? - Patricia van der Heijden, beleidsadviseur arbeidsmarktbeleid en sociale werkvoorziening bij de FNV
    Mensen met een arbeidsbeperking dreigen soms tussen wal en schip te vallen terwijl het belangrijk is dat zij werken naar hun mogelijkheden. Daarom pleiten o.a. SER, vakbeweging en Cedris voor het inzetten van de kennis, expertise en infrastructuur van SW bedrijven voor de brede doelgroep van mensen met een arbeidsbeperking. De FNV pleit voor recht op werk via een sociaal ontwikkelbedrijf. Een bedrijf dat een opstap naar werk is, een plek is waar je in een beschutte omgeving kan werken en een plek waarop je kunt terugvallen als het even niet lukt bij het bedrijf waar je werkt.
    Hoe ziet dat Sociaal Ontwikkelbedrijf er dan precies uit? Wat zijn de voorbeelden? En welke vraagstukken levert dat op voor uw OR?

     
  5. Organisch veranderen en de rol van de medezeggenschap - Stephany Linthorst, organisatiecoach bij sl-IMPACT
    Organisaties veranderen, continue. Dat is een gegeven, maar de wijze waarop de organisaties veranderen is aan het veranderen. De traditionele veranderaanpak, die uitgaat van reorganiseren volgens een blauwdruk, wordt steeds meer losgelaten. Daarvoor in de plaats komt een veranderaanpak die geleidelijk gaat; het doel wordt globaal beschreven maar kan gedurende het veranderproces worden aangepast. Dit wordt ook wel organisch veranderen genoemd. Veel OR-en worstelen met de rol die je in kunt nemen bij dit proces.
    Wil je weten hoe je als OR je rol kunt pakken en invloed kan uitoefenen bij organisch veranderen? En ben je benieuwd wat organisch veranderen betekent voor de OR?
    Meld je dan aan voor deze workshop.

     
  6. Duurzame inzetbaarheid – zes pilotbedrijven een jaar verder- Martijn Tillema, Qidos
    In 2018 zijn SBCM en Cedris gestart met de pilot Duurzame Inzetbaarheid bij zes SW-bedrijven. Een jaar verder kijken we naar de vorderingen, wat kenmerkend is in de aanpak, wat opvallende zaken daarin zijn en welke effecten we zien op organisatie en medewerkers. De pilot is geïnitieerd samen met Qidos, een HR Advies en Trainingsbureau gericht op het ontwikkelen en inzetten van talenten. Martijn Tillema, projectleider, adviseur en traineer bij Qidos, laat u zien hoe ook u tot een project van Duurzame Inzetbaarheid kunt komen en welke randvoorwaarden vanuit het perspectief van de OR van belang zijn voor een goede invulling. De pijlers van “Samen aan de bal” - groei, gezondheid en plezier - en een goede invulling van de begrippen richting, ruimte en ruggensteun zijn daarbij van belang. Ook de bewustwordingscampagne “Ik ben aan de bal” kan hierbij helpen. Na afloop van de workshop heeft u mede vanuit het perspectief van de OR, inzicht gekregen hoe de tools van “Ik ben aan de bal” uw eigen organisatie kan helpen om inzetbaarheid van medewerkers vergroot kan worden.”

     
  7. Toekomst Medezeggenschap – Medezeggenschap doe je samen. OR 2.0 - Monique ten Dam, vz en Henkjan Fikken Vice-Vz OR gemeente Hengelo
    In deze workshop richten we ons op nieuwe vormen van medezeggenschap.
    Centraal dat staat het voorbeeld van de OR van de gemeente Hengelo: “Iedereen” OR lid . Collega’s worden nauw betrokken bij de advies en instemmingsaanvragen. Er wordt onder meer met dialoogtafels gewerkt. De relatie met het management intensiever is.
    In deze workshop krijgt u uitleg over het waarom van de Hengelose aanpak en is er ruimte om te bespreken of deze aanpak in uw praktijk toepasbaar zou kunnen zijn.

     
  8. Masterclass lobby en campagne in de lokale politiek, duurt van 10.30 – 12.45 - Kirsten Verdel, senior adviseur bij Public Affairs bureau Dröge & van Drimmelen
    Hoe kun je op lokaal niveau invloed uitoefenen op de toekomst van de SW? Deze vraag staat centraal in de masterclass 'lobby en campagne in de lokale politiek'.
    In de masterclass leer je hoe je op eenvoudige wijze een lobby opzet om je invloed aan te wenden. Hoe kun je met simpele stappen meer zichtbaar worden met je eigen verhaal, daar aandacht voor krijgen en resultaat mee behalen? Hoe kun je succesvol gebruik maken van de media? De masterclass is hiermee een stoomcursus op de gebieden van lokale politiek, lobby, campagnes en media. Hierbij wordt gebruik gemaakt van herkenbare en aansprekende voorbeelden en lijstjes met praktische tips die je later ook zelf kunt gebruiken.