Proeflessen                                                                                                                         Aanmelden

Stel zelf je programma samen.                                                                             
Kies vier proeflessen, laat je inspireren en ontdek hoe je je verder kunt ontwikkelen:

APERITIEF

01. Waardering - Leidinggeven aan inspirerend onderwijs
Stel je eens voor; bij jou op je school ontstaat een echte cultuur van waardering; zowel personeel als leerlingen voelen zich gewaardeerd en er is een waarderende gemeenschap. Hoeveel extra veerkracht brengt dat met zich mee voor iedereen die betrokken is bij de school?
Een school waar een cultuur van waardering heerst, is uitermate attractief zowel voor werknemers als voor scholieren. En iedereen vindt dat een cultuur van waardering normaal zou moeten zijn. Waarom is dat toch eerder uitzondering dan regel? Tijdens deze workshop gaan we op een ontdekkingstocht hoe je een cultuur van waardering opbouwt en onderhoudt in jouw school en maak je ook zelf een scan over waarderen.
Thema’s:

  • Wat levert waardering op?
  • Meer veerkracht door waardering.
  • Hoe bouw je een cultuur van waardering?

Het Onderwijsbureau BV, Melissa Jansen - xpand Nederland, Janny Budding

Meer informatie
http://www.professionaliseringsaanbod.nl/opleiding/leidinggeven-aan-inspirerend-onderwijs/

Gecertificeerd voor professionaliseringsthema’s:
1. Persoonlijk leiderschap | 6. Leidinggeven aan verandering

02. De zin en onzin van het IKC – Ontwikkeltraject Directeur IKC
De wereld van morgen heeft behoefte aan een vernieuwd opvang- en onderwijssysteem. Goed kunnen anticiperen op een veranderende omgeving vraagt om een heldere, toekomstbestendige onderwijsvisie en om sterk leiderschap van de schoolleider. Als schoolleider geeft u immers handen en voeten aan de maatschappelijke opdracht om vorm te geven aan goed onderwijs, waarbij de ontwikkeling van het kind centraal staat. Om kinderen een optimale, toekomstbestendige ontwikkelingsbasis te kunnen bieden ontwikkelen scholen en kinderopvangcentra zich in toenemende mate tot Integraal Kindcentrum (IKC).
Smart Group, Minke Hensen

Meer informatie
http://www.professionaliseringsaanbod.nl/opleiding/ontwikkeltraject-directeur-ikc/

Gecertificeerd voor professionaliseringsthema’s:
1. Persoonlijk leiderschap | 2. Regie en strategie | 4. In relatie staan tot de omgeving | 6. Leidinggeven aan verandering

03. "Wat je vraagt en afspreekt, is niet altijd wat je krijgt – Systemisch inzicht in werkdynamieken
Binnen je werk heb je te maken met veel verschillende taken, vragen, samenwerkingen en mensen. Je hebt dit op te pakken, te laten, op te reageren en te regelen. Hoe doe je dit zonder jezelf te verliezen? Enerzijds alle ballen in de lucht houdend en anderzijds oplossingen creërend voor (toekomstige) vraagstukken. Je kunnen blijven verbinden met jezelf en jouw eigen manier van leidinggeven, meebewegend met de omgeving. Een belangrijke basis. Verbindend & Persoonlijk Leiderschap. Daarnaast vraag jij je vast soms af waarom weer hetzelfde aan jouw bureau of binnen jouw team is gebeurd. De kracht van de herhaling kan dan irritatie, machteloosheid worden en ineffectieve tegenreacties oproepen. Het kunnen werken met de verschillen en weerstanden binnen en buiten een team is een kunst. Je denkt het op orde te hebben en duidelijk afgesproken. En dan gaan er toch andere dingen gebeuren. Goede gesprekken voeren werkt soms echt onvoldoende. Er lijkt dan ook iets anders aan de hand (binnen het team). Een onderstroom. Ondergrondse kabels die aan mensen trekken en ervoor zorgen dat ze niet mee kunnen gaan met de afspraken, de verandering. Dit duurzaam oppakken is eenvoudig als je weet wat in de onderstroom deze ineffectiviteit aanstuurt. Systemisch inzicht in deze patronen, en dus in de onderstroom, biedt de opening naar de antwoorden. Belangrijk onderdeel binnen jouw leiderschap. Het geeft ruimte, stabiliteit en sturing. Inclusief de vertaling in praktische manieren van werken op de werkvloer. Systemisch Inzicht in Werkdynamieken.

Tijdens deze sessie ontdek je hoe je effectief, eenvoudig en praktisch kunt werken met de onderstroom in een team en de school vanuit jouw leiderschap. Na deze sessie heb je één van de vele praktische instrumenten binnen onze aanpak ontvangen. Gericht op duidelijke afspraken maken vanuit wederzijds commitment, positiviteit en oog voor een ieder binnen de school.

trueNorth verzorgt de opleidingen Systemisch Inzicht in Werkdynamieken en Verbindend & Persoonlijk Leiderschap. Welke opleiding op dit moment het beste aansluit bij jouw situatie? Ik vertel je er graag meer over tijdens de Proeverij of erna.
truenorth, Astrid van Noort

Meer informatie
http://www.professionaliseringsaanbod.nl/opleiding/systemisch-inzicht-werkdynamieken/
http://www.professionaliseringsaanbod.nl/opleiding/verbindend-persoonlijk-leiderschap/

Gecertificeerd voor professionaliserings(deel)thema’s:
1. Persoonlijk leiderschap | 5.1. Omgaan met verschillen – als team

04. Informeel leren
Kies voor informeel leren: leren in je eigen context en werken aan je eigen ontwikkeling in je eigen tempo, waarbij je zelf in regie bent. Wij bieden je de mogelijkheid je informeel leren en de ontwikkeling die je daarin doormaakt aan te tonen aan de hand van een portfolio en een valideringsgesprek.
Marnix Onderwijscentrum, Judith Amels

Meer informatie
https://www.marnixonderwijscentrum.nl/herregistratie

Gecertificeerd voor professionaliserings(deel)thema’s:
Professioneel beoordelaar herregistratie (validering informeel leren)

05. Succesvol samenwerken, ook met ‘uitdagende ouders’ – Omgaan met ouders
Elke ouder is betrokken bij zijn of haar kind. In het verlengde daarvan zijn ouders betrokken bij de school waar hun kind naar toe gaat. Deze betrokkenheid kan positief, negatief of neutraal zijn. Een kind ontwikkelt zich op school het beste wanneer ouders zich op een positieve manier uitlaten over de school, zo leert onderzoek. Dat vraagt van leraren om jaar in, jaar uit in een positieve relatie met ouders investeren. Alleen vanuit zo’n positieve basis kun je als partners samenwerken. Door ouders op een positieve manier systematisch te betrekken - met een duidelijke lijn door het jaar en de school heen - voorkom je onnodige werkdruk bij leraren. Bovendien sta je als team met de missie ‘Elke ouder succesvol betrokken’ sterk, steun je elkaar en heb je een professionele uitstraling naar ouders. Raakt de relatie verstoord, dan wordt samenwerken een uitdaging. Het is aan de leraar om deze uitdaging tot een goed einde te brengen. Het is aan de directeur om daarvoor de noodzakelijke voorwaarden te scheppen. Zodat ‘uw kind-onze leerling’ zich goed blijft ontwikkelen.

In deze proefles zoomen we in wat je als directeur juist van uitdagende ouders kunt leren. We doen dit vanuit praktijksituaties uit de onderwijspraktijk. Je maakt kennis met de Glans-techniek, de methode om elke ouder succesvol te betrekken. In deze methode is wetenschappelijk onderzoek gecombineerd met 20 jaar praktijkervaring.
Klaver Academie, Marja Klaver

Meer informatie
https://klaveracademie.nl/wp/wp-content/uploads/2018/04/Klaver-CT-Leergang-Omgaan-met-Ouders.pdf

Gecertificeerd voor professionaliseringsdeelthema:
4.4. In relatie staan tot de omgeving – Omgaan met ouders

06. Gespreid leiderschap
Gespreid leiderschap is niet de nieuwe leiderschapsstijl, geen woord voor een nieuw type leiderschap en ook geen kant-en-klaar recept om effectief leiding te geven. Het is een manier om naar de dagelijkse gang van zaken binnen een organisatie te kijken. En het is zeker de manier om recente ontwikkelingen in uw organisatie een goede plek te geven, zoals de kracht van samen leren, samen onderzoeken en samen werken aan onderwijskwaliteit en het voeren van een goede dialoog daarover.

Tijdens de proefles Gespreid Leiderschap bekijken we, via een interactieve werkvorm,  hoe belangrijk de rol van de formele schoolleider is bij het proces van gespreid leiderschap. We zullen kort de inhoud van de leergang bekijken en proeven van 2 belangrijke bouwstenen die horen bij het proces van gespreid leiderschap: structuur en cultuur.
Diar Academy in samenwerking met het AVS Centrum Educatief Leiderschap

Meer informatie
http://www.professionaliseringsaanbod.nl/opleiding/leergang-gespreid-leiderschap/

Gecertificeerd voor professionaliseringsthema’s:
1. Persoonlijk leiderschap
| 3. Kennis- en kwaliteitsontwikkeling

VOORGERECHT

07. Lead like a Champion
Waarom besteed je als schoolleider tijd aan bepaalde zaken? Bepalen anderen dat voor jou of bepaal je dat zelf? Welke keuzes maak je en hoe geef je dat vorm? Bij Lead Like a Champion maak je als schoolleider de keuze om de leraar (en daarmee de leerling) zo optimaal mogelijk te laten functioneren!

Er zijn zeven hefbomen die deze beweging in gang zetten en kunnen houden. Vele ervaren schoolleiders hebben inmiddels de kracht van deze hefbomen leren kennen in de geaccrediteerde cursus van 6 dagdelen. In een uur krijg je hier een proeverij van: de zeven hefbomen passeren kort de revue en er wordt in een verkennende opdracht de vertaling naar de eigen school gemaakt.
CED-groep, Hanni Bijl-van Gelder en Hans Piederiet

Meer informatie
http://www.professionaliseringsaanbod.nl/opleiding/lead-like-a-champion/

Gecertificeerd voor professionaliseringsdeelthema’s:
3.1 Kennis- en Kwaliteitsontwikkeling - Onderzoeksmatig werken | 3.2 Kennis- en Kwaliteitsontwikkeling - Professionele leergemeenschap

08. Zicht op onderwijs – Auditor in Education 2.0
Voor bestuurders en schoolleiders wordt de rol van intern toezicht en zelfevaluatie steeds belangrijker. Veel organisaties zetten daarvoor interne audits in. Bureau Meesterschap biedt een tweejarige opleiding tot Auditor in Education aan, die in twee fasen kan worden gevolgd. Na het voltooien van het eerste jaar kunt u zich voor 3 deelthema's herregistreren in het Schoolleidersregister. Maar u kunt ook doorgaan en het tweede, verdiepende jaar volgen. Wanneer u dat jaar met goed gevolg afrondt, ontvangt u het post-HBO diploma "Auditor in Education".
Bureau Meesterschap, Hans Veldsink

Meer informatie
http://www.professionaliseringsaanbod.nl/opleiding/auditor-education-deel-i-1e-jaar-post-hbo-opleiding/

Gecertificeerd voor professionaliseringsthema’s:
1. Persoonlijk leiderschap | 3. Kennis- en Kwaliteitsontwikkeling | 6. Leidinggeven aan verandering

09. Ouderbetrokkenheid voor schoolleiders – Omgaan met ouders
Veel scholen en ouders erkennen het belang van samenwerking met elkaar om de resultaten van leerlingen te optimaliseren. Toch blijkt de samenwerking in de dagelijkse praktijk nog allerminst vanzelfsprekend. Leerlingen presteren en functioneren beter als school en ouders goed samenwerken. Ouderbetrokkenheid heeft dus een enorme impact. Het huidige regeerakkoord roept bovendien op tot meer ouderbetrokkenheid: “Scholen, kinderen en jongeren floreren bij ouderbetrokkenheid. Daarom willen we de samenwerking tussen school en ouders versterken.” In deze training leert u de samenwerking met ouders op een unieke wijze te versterken.

CPS Onderwijsontwikkeling, René Paes en Peter de Vries

Meer informatie
https://www.cps.nl/academie-detail/1637/omgaan-met-ouders-ouderbetrokkenheid-voor-schoolleiders/about

Gecertificeerd voor professionaliseringsdeelthema:
4.4. In relatie staan tot de omgeving – Omgaan met ouders

10. Growth Mindset in al uw gesprekken – Lastige gesprekken in goede banen leiden
Niet alleen maar praten over, maar het daadwerkelijk toepassen van de Growth Mindset. Zie dit als aanvulling op uw Persoonlijke Groei, maar ook als aanvulling op uw huidige Communicatie Skills, door middel van het stellen van progressiegerichte vragen.

Verder met TromerTrain, Angela Tromer en Anna Maria Donnina

Meer informatie
http://www.professionaliseringsaanbod.nl/opleiding/lastige-gesprekken-goede-banen-leiden/

Gecertificeerd voor professionaliseringsthema’s:
1. Persoonlijk leiderschap | 5. Omgaan met verschillen

11. Leergang Onderwijsfinanciën voor onderwijsmanagers
Onze filosofie is dat goed ingerichte bedrijfsvoeringprocessen een randvoorwaarde zijn voor een goede kwaliteit van het onderwijs. Tijdens de proefles zullen wij u meenemen in de zogenaamde planning & control-cyclus en belangrijkste bedrijfsvoeringprocessen van uw onderwijsinstelling. Hoe komt u van een betaalbare strategie tot een schoolplan en vervolgens tot een beleidsrijke meerjaren(formatie)begroting? Op welke manier kunt u uw rapportages het beste vormgeven, zodat u tijdig kunt anticiperen op onverwachte mee- en tegenvallers? En op welke manier informeert u uw stakeholders?
Comeet, Warner Dijkstra MSc QC en Drs. Gert van de Werken RA

Meer informatie
http://www.professionaliseringsaanbod.nl/opleiding/leergang-onderwijsfinancien/

Gecertificeerd voor professionaliseringsdeelthema:
2.1. Regie en strategie – Bedrijfsvoering

12. It starts with the ‘why’ – Leergang Leidinggeven aan gepersonaliseerd onderwijs
Waarom zou je gepersonaliseerd leren met je school willen omarmen? Wie wordt daar nu echt (on)gelukkig van? Gepersonaliseerd leren biedt de school en jou als leidinggevende de uitgelezen mogelijkheid om de onderwijsaanpak af te stemmen op de verschillen die er zijn tussen de leerlingen. En daar ligt een uitdaging voor jou als schoolleider om uit te gaan van de verschillen die er zijn binnen jouw team en de vragen uit de schoolomgeving. We zullen samen in vogelvlucht bekijken wat er in de leergang ‘leidinggeven aan gepersonaliseerd onderwijs’ aan bod komt. Een belangrijke vraag is: HOE geef ik leiding aan de ontwikkeling van gepersonaliseerd onderwijs, uitgaande van de verschillen in mijn team, tussen leerlingen en de vragen uit mijn omgeving?

In deze workshop zullen we met dit proces een vingeroefening doen, zodat je deze inzichten direct mee naar je eigen school kunt nemen.
Exova in samenwerking met het AVS Centrum Educatief Leiderschap

Meer informatie
http://www.professionaliseringsaanbod.nl/opleiding/leergang-leidinggeven-aan-gepersonaliseerd-onderwijs/

Gecertificeerd voor professionaliseringsthema:
5. Omgaan met verschillen


TUSSENGERECHT

13. Het beste teamresultaat: hoe zorg je voor betere focus en meer aandacht? – Master Human Development
We zitten in een aandachtcrisis. We worden constant afgeleid door mails, onze telefoon, vragen van ouders en leerlingen buiten schooltijd én andere werkzaamheden die tussendoor komen. Hierdoor duren bijvoorbeeld vergaderingen onnodig lang en/of nemen taken buiten de klas veel meer tijd in beslag dan gewenst. Hoe kun je het docententeam en de rest van de schoolorganisatie wapenen tegen afleiding en hierdoor efficiënter werken met elkaar? Tijdens deze proefles van Schouten University of Applied Sciences wordt ingegaan op het optimaal omgaan met aandacht en concentratie.

Schouten University of Applied Sciences, prof. dr. Stefan van der Stigchel

Meer informatie
https://www.sn.nl/university/masters-vakopleidingen/mastermodules/mastermodules-human-development/

Gecertificeerd met aanvullende criteria
Neem contact op met Schoolleidersregister PO.

14. Stimulerend beoordelen, gespreksvoering in een breed perspectief – Leergang
Het stimuleren en beoordelen van het functioneren van medewerkers is één van de belangrijkste en, als het goed is, leukste taken van een algemeen leidinggevende. Voor een schoolleider is dit niet anders en zijn of haar medewerkers zijn veelal hoog opgeleide collega’s in een vaak kleiner team. Collega’s die een hoge mate van autonomie kennen in hun werk en verantwoordelijk zijn voor hun eigen bekwaamheid. Samen in gesprek zijn over de ontwikkelingen in het vak en de professionele groei die dat vraagt, is geen eenvoudige zaak. Het vraagt van de leidinggevende kennis van het vak, inlevingsvermogen, gespreksvaardigheden en oprechte aandacht voor de begeleiding van collega’s. De gesprekkencyclus en het waarderingssysteem van jouw school of stichting is prima in orde en niets staat je in de weg om een (beoordelings)gesprek te hebben met je collega’s. Maar…

  • Hoe ga je dat nu (weer) doen?
  • Kan het ook anders?
  • Is ons waarderingssysteem (formulieren, instrumenten, regelingen) nog van deze tijd?
  • Hoe doen andere schoolleiders en besturen dat?
  • Hoe ga ik om met werkdruk en mijn oudere collega’s?
  • Is de verslaglegging ervan te vereenvoudigen?
  • Ik zou wel eens ergens anders hierover willen rondkijken…

Bovenstaande zijn allemaal zeer begrijpelijke vragen. Volg de proefles om zicht te krijgen op de leergang Stimulerend Beoordelen!
AVS Centrum Educatief Leiderschap

Meer informatie
http://www.professionaliseringsaanbod.nl/opleiding/leergang-stimulerend-beoordelen-gespreksvoering-breed-perspectief/

Gecertificeerd voor professionaliserings(deel)thema’s:
1. Persoonlijk leiderschap | 3. Kennis- en kwaliteitsontwikkeling | 2. Regie en Strategie | -2.2 HR-beleid | -2.4 Organisatie van de school

15. Pedagogisch leiderschap, een bijzondere verantwoordelijkheid
Een leraar die er niet uitkomt met een leerling…
Een leerling, die naar je toe wordt gestuurd, omdat het in de klas even niet lukt…
Een leraar die het lastig vindt om mee te gaan in de visie van de school...

Wat ben je dan geneigd te doen? Stel je een vraag? Denk je eerst even na? Ga jij het zo snel mogelijk oplossen?
Jouw leiderschap is vooral zichtbaar op momenten waarin je handelt.  Deze en andere situaties kunnen een goede aanleiding zijn om stil te staan bij jouw handelen, bij de bewuste en onbewuste keuzes die je maakt, om te zien om te ontdekken of ze nog kloppen bij wat je voor ogen staat.

Stichting NIVOZ organiseert proeverijen waar de trajecten worden gepresenteerd. Kun je niet aanwezig zijn bij de proefles op 17 april, kijk dan even op de website van NIVOZ voor de data van de proeverijen.
Stichting NIVOZ, Gabrielle Taus en Marleen van der Krogt

Meer informatie
http://www.professionaliseringsaanbod.nl/opleiding/pedagogisch-leiderschap-2/

Gecertificeerd voor professionaliseringsthema:
1. Persoonlijk leiderschap

16. Praktische filosofie voor schoolleiders – Leergang Bildung voor Schoolleiders
Het onderwijs leidt op voor een wereld die we nog niet kennen. Ook in de klassieke oudheid maakten filosofen zich zorgen over de toekomst, over maatschappelijke vraagstukken, godsdienst, gewelddadige heersers, vrije burgers, waar ze zich wel en niet druk over moesten maken en vooral ook: over hoe ze jonge mensen moesten ontwikkelen en vormen. Dick Middelhoek neemt je tijdens een actieve, praktische, licht filosofische workshop mee in onderwerpen als vrijheid, kritisch denken, werkdruk, keuzes maken in het primair onderwijs en stoïcijnse filosofie. Er wordt geoefend en na afloop heb je een aantal nieuwe inzichten en bruikbare ideeën over hoe om te gaan met je onderwijs, je tijd, je energie en de drukte. Deze inzichten zijn niet alleen bruikbaar voor jezelf maar ook voor je leerkrachten.

Internationale School Voor Wijsbegeerte (ISVW) in samenwerking met het AVS centrum Educatief Leiderschap

Meer informatie
http://www.professionaliseringsaanbod.nl/opleiding/leergang-bildung-schoolleiders/

Gecertificeerd voor professionaliseringsthema’s:
1. Persoonlijk leiderschap | 7. Toekomstgericht onderwijs

17. Word een wereldwijde onderwijsprofessional! – World Teacher – schoolleider
In een korte workshop maak je kennis met het programma World Teacher – schoolleider van Edukans. Dit programma biedt Nederlandse schoolleiders de gelegenheid om 15 dagen intensief samen te werken met collega’s uit Oeganda, Malawi, Ghana, Suriname of India. In dit programma worden de krachtigste vormen van leren gebruikt, waaronder:

  • Directe ontmoetingen met collega’s uit een andere cultuur waarin pedagogische en onderwijskundige visies worden uitgewisseld.
  • Het verzorgen van workshops aan schoolleiders, besturen, docenten van lerarenopleidingen in ontwikkelingslanden over professioneel, pedagogisch en educatief leiderschap.
  • ‘Teameffectiveness’ en teamopbouw.
  • Het maken van korte en langere termijnplannen.
  • Change-management.

Wil je weten hoe je jouw competenties kunt ontwikkelen binnen dit programma en horen hoe je jouw kennis en vaardigheden kunt inzetten in dit programma? Doe dan mee tijdens de proeverij!
Edukans, Frits Kruiswijk

Meer informatie
http://www.professionaliseringsaanbod.nl/opleiding/world-teacher-schoolleider/

Gecertificeerd voor professionaliserings(deel)thema’s:
1. Persoonlijk leiderschap | 4. In relatie staan tot de omgeving | -4.3 Omgaan met het bestuur | -4.4 Omgaan met ouders | 5. Omgaan met verschillen 5.1 Als team | -5.4 Vertaald naar de schoolorganisatie | 6. Leidinggeven aan verandering

18. Als schoolleider meer grip op communicatie – Leergang Strategische Communicatie & PR
Als schoolleider leef je in een glazen huis. Je hebt met veel verschillende doelgroepen te maken en schaakt op tien borden tegelijk. Hoe organiseer je de communicatie van je school zo effectief mogelijk?
In de Leergang Strategische Communicatie & PR leer je hoe je als schoolleider meer grip kunt hebben op dit proces en je minder laat leiden door de waan van de dag. Je krijgt zelf meer de regie op de communicatie in en over de school. In deze leergang van 9 dagen reiken we een model aan om communicatie strategisch in te zetten. We helpen ook om de vereiste vaardigheden te ontwikkelen voor een succesvolle communicatie met de belangrijke doelgroepen, medewerkers, leerlingen en ouders voorop.
Cornelissen Communicatie i.s.m. het AVS Centrum Educatief Leiderschap

Meer informatie
http://www.professionaliseringsaanbod.nl/opleiding/leergang-strategische-communicatie-en-pr/

Gecertificeerd voor professionaliseringsdeelthema’s:
1. Persoonlijk leiderschap | 2. Regie en Strategie | -2.4 Organisatie van de school | 4. In relatie staan tot de omgeving

19. Proeverij talentvol Leiderschap
Wij laten je als Schoolleiders kennis maken met ’t Mannetje & Co, wie wij zijn, hoe we werken en wat het programma “Talentvol Leiderschap” inhoudt, de ervaringen van je collega’s tot nu toe en we laten je via een aantal actieve werkvormen ervaren hoe wij werken. Zo kun je op basis van deze Proeverij beslissen of ons programma en aanpak ‘naar meer smaakt’. Opzet van de Proeverij:

  • Welkom, doel, werkwijze en wat kunt u verwachten in deze workshop
  • Zinvolheidsvraag; wat kan er aan bijdragen dat de Proeverij voor  u zinvol is.
  • Korte intro leergang “Talentvol Leidershap” (doel, werkwijze en ervaringen huidige deelnemers)
  • Oefening “Sparkling Moments”
  • Informatie over inhoud en achterliggende theorieën (strengthsfinder, progressie gericht werken, positieve psychologie, waarderende gespreksvoering, motivatie 3.0 (Pink), groeimindset, NLP, diverse leiderschapsstijlen en theorieën) 
  • Oefening “Schaalvraag”
  • Informatie over inschrijven, extra info via de website van de AVS
  • Zinvolheidsvraag

Deze proefles gaat door indien minimaal 15 deelnemers zich aanmelden.
T Mannetje & Co in samenwerking met het AVS Centrum Educatief Leiderschap

Meer informatie
http://www.professionaliseringsaanbod.nl/opleiding/leergang-persoonlijk-leiderschap/

Gecertificeerd voor professionaliseringsthema:
1. Persoonlijk leiderschap

HOOFDGERECHT

20. Kwaliteitszorg in het primair onderwijs vraagt om een volgende stap! – Leergang Kwaliteitszorg
B&T heeft jarenlange ervaring in de begeleiding van onderwijsorganisaties bij de inrichting van hun kwaliteitsmanagement. B&T doet dit vanuit een uitgesproken visie op kwaliteitszorg in het onderwijs. Daarover publiceerden wij het boek Kwaliteitszorg heeft een geest!? en de opvolger De geest uit de fles, van bureaucratie naar bezieling.

Tijdens de proefles maakt u in korte tijd kennis met dit gedachtegoed en ontvangt u deze beide boeken. We lichten inhoudelijk de bijeenkomsten van de leergang toe:

  • bijeenkomst 1) kaders (het kwaliteitskwadrant) en de kwaliteitsprincipes
  • bijeenkomst 2) hoe verhoudt u zich tot de inspectie en tot uw eigen rol binnen uw organisatie
  • bijeenkomst 3) de scherpe blik: over onderzoeken en omgaan met data en adviseren
  • bijeenkomst 4) andermans keuken: over schoolplannen, visitaties, audits en reviews

De leergang Kwaliteitszorg PO en (V)SO dekt het hele professionaliseringsthema Kennis- en Kwaliteitsontwikkeling. De B&T academie biedt deze leergang zowel in company als met open inschrijving aan.
B&T, Pauline Zwaal-Arora en Nienke Pol

Meer informatie
http://www.professionaliseringsaanbod.nl/opleiding/leergang-kwaliteitszorg-primair-onderwijs-en-voortgezet-onderwijs/

Gecertificeerd voor professionaliseringsthema:
3. Kennis- en kwaliteitsontwikkeling

21. Teamflow – Leergang Teamflow voor Schoolleiders
Tijdens de proeverij maak je kennis met teamflow. Wat is dat eigenlijk precies en wat kun je doen om de kans op het ontstaan van teamflow vergroten? Je wordt in een interactieve workshop meegenomen in het gedachtegoed over flow en teamflow en breder de positieve organisatiepsychologie. Je maakt kennis met het teamflow model wat als kapstok voor de Leergang Teamflow wordt aangeboden. Het model laat op een eenvoudige, generieke en toegankelijke wijze zien wat je nodig hebt om tot een prettige en effectieve samenwerking te komen. De werkwijzen die binnen de teamflowleergang wordt aangeboden lenen zich uitstekend om jou als schoolleiders te ondersteunen bij het creëren van een positief en gezond samenwerkingsklimaat.

FlowConcepts in samenwerking i.s.m.
het AVS Centrum Educatief Leiderschap

Meer informatie
http://www.professionaliseringsaanbod.nl/opleiding/leergang-teamflow-schoolleiders/

Gecertificeerd voor professionaliseringsthema’s:
1. Persoonlijk leiderschap | 6. Leidinggeven aan verandering

22. Daadkrachtig leiderschap in tijden van transitie 
Het onderwijsveld is meer dan ooit in beweging. De ontwikkelingen rond Passend Onderwijs, de dreigende lerarentekorten en de ophanden zijnde bezuinigingen zorgen ervoor dat flexibiliteit en creativiteit basisvoorwaarden zijn voor succes in de toekomst. Hoe speel je als schoolleider in op de veranderingen? Hoe zorg je voor toekomstbestendige vernieuwing?

Er is behoefte aan schoolleiders die de trends en ontwikkelingen in het onderwijs een stap voor blijven en die verbindingen kunnen leggen met andere partners in de regio. De MMI helpt je om gangmaker en inspirator te zijn van innovaties die je school toekomstproof maken. 

In de proefles geven we een schets van de curriculumopbouw, van de inhoudelijke thema’s die in de opleiding aan bod komen, én van de wijze waarop we aandacht besteden aan de eigen leiderschapsontwikkeling in het programma.
Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, Hans Waegemaekers

Meer informatie
http://www.professionaliseringsaanbod.nl/opleiding/master-management-en-innovatie-maatschappelijke-organisaties/

Gecertificeerd met aanvullende criteria
Bij de meeste masters dient u de relevantie voor uw schoolleiderschap aan te tonen middels een studieproduct (paper, essay of scriptie).

23. Leiden van een kindcentrum: creëer impact! – Leerarrangement Directeur Kindcentrum
Een kindcentrum bouw je met velen. Samen iets willen, is de eerste stap. Voor co-creatie is meer nodig. Schoolleiders en managers kinderopvang leren samen kindcentra te ontwikkelen met impact op kinderen en publieke waarde. Vanuit kennis van elkaars terrein en met aandacht voor de cultuur van beide organisaties.

In deze proeverij laten we je praktisch ervaren welke zwaartepunten in het leerarrangement naar voren komen:

  • Ken je de wereld van de ander, van de kinderopvang? Door middel van een korte quiz zoomen we in op een aantal verschillen tussen onderwijs en kinderopvang.
  • Wat zijn de verschillen in cultuur tussen kinderopvang en onderwijs, die samen moeten smelten tot één? Een praktische oefening doet ervaren met welke cultuuraspecten je rekening moet houden.
  • Hoe ziet jouw leiderschap in een kindcentrum eruit? We onderzoeken samen wat de kernpunten van jouw leiderschap zijn, zodat je impact kunt creëren.

Aan de hand van de proeverij krijgen deelnemers een goed beeld van de werkwijze en doelstellingen van het leerarrangement. Wie naar aanleiding van de proeverij deelneemt aan het leerarrangement, ontvangt bij deelname een boek over organisatiecultuur.
Bureau Kikken, Henriette Kikken, Anne-Marie van den Dungen, Liesbeth Nap, Mieke van der Linden

Meer informatie
http://www.professionaliseringsaanbod.nl/opleiding/leerarrangement-directeur-kindcentrum/

Gecertificeerd voor professionaliserings(deel)thema’s:
1. Persoonlijk leiderschap | 2. Regie en Strategie | -2.1 Bedrijfsvoering | -2.2 HR-beleid | -2.3 Inrichting van het onderwijs |   -2.4 Organisatie van de school | 4. In relatie staan tot de omgeving 4.1 (demografische) ontwikkelingen |   -4.2 Omgaan met andere organisaties | -4.3 Omgaan met het bestuur | -4.4 Omgaan met ouders | 6. Leidinggeven aan verandering

24. Verwachtingsmanagement als basis voor verandering
Afspraken maken klinkt zo eenvoudig. Maar misschien herken je wel dat je soms ja zegt tegen het voorstel van een ander, terwijl je eigenlijk geen zin hebt om te doen wat de ander voorstelt. Of dat je denkt dat een afspraak tussen jou en je teamlid of collega duidelijk is, terwijl er langzaam onvrede of irritatie ontstaat omdat ‘de ander niet doet wat jij wilt’ of andersom. Het kan ook zijn dat jij veel werk aan het verzetten bent, waar teamleden helemaal niet om hebben gevraagd. Dus dat je eigenlijk te veel werk aan het verzetten bent. Soms doen mensen dit om hun eigen onzekerheid te managen of omdat ze bang zijn dat de ander hem of haar niet ziet. Of omdat je vindt dat perfectie zo belangrijk is, dat je eigenlijk nooit klaar kan zijn met je werk.

Onderzoek naar effectiviteit in samenwerkingsverbanden in schoolteams en -organisaties laat zien dat de oorzaak van onduidelijkheid en onvrede in alle gevallen te verklaren valt uit onvoldoende ‘verwachtingsmanagement’ tijdens de eerste contacten met de ander of in een overleg.

In het vakjargon van de methode Transactionele Analyse (de analyse van de communicatietransacties tussen mensen) noemen we afspraken die ontstaan zijn vanuit verwachtingsmanagement ‘contracten’.  Naast het managen van verwachtingen toets je of verwachtingen haalbaar zijn, door jou én voor het team uit te voeren zijn en of jezelf én je team genoeg gemotiveerd bent om ermee aan de slag te gaan. 

Tijdens deze proefles gaan we dieper in op het maken van contracten en verwachtingsmanagement als onderdeel van de leergang Veranderen met Transactionele Analyse.
Plata opleidingen in samenwerking met het AVS Centrum Educatief Leiderschap

Meer informatie
http://www.professionaliseringsaanbod.nl/opleiding/leergang-veranderen-onderstroom/

Gecertificeerd voor professionaliseringsthema:
6. Leidinggeven aan verandering

25. Beter Samen, Samen beter: Een 'sneak preview'in de ontwikkeling van leiderschap
In deze interactieve proefles gaat inleider Alexandra van ’t Geloof op interactieve en inspirerende manier in op de ontwikkeling en uitdagingen van de eigentijdse schoolleider. Op basis van een heldere theorie van Hoebeke met een hoge ‘Plakfactor’, krijg je inzicht en handvatten voor je leiderschapsontwikkeling en organisatieontwikkeling. De centrale begrippen zijn groei, verbinding en verantwoordelijkheden. Tijdens de proefles krijg je de gelegenheid om in dialoog te reflecteren op de opgedane inzichten. Het resultaat is dat je direct met deze kennis aan de slag wil! Alexandra van ’t Geloof MBA is een bevlogen spreker en werkt sinds 2004 nationaal en internationaal voor Hogeschool NCOI waar ze verschillende Masterclasses ontwikkelt en verzorgt. Ze heeft daarnaast een studie gemaakt van de samenwerking tussen managers en professionals in de publieke sector.
Hogeschool
NCOI, Alexandra van 't Geloof

Meer informatie
http://www.professionaliseringsaanbod.nl/?professionalisering&thema&budget&postal_code&distance=0&inst&average=0&key=ncoi&ref=Vind%20aanbod

Gecertificeerd met aanvullende criteria
Bij de meeste masters dient u de relevantie voor uw schoolleiderschap aan te tonen middels een studieproduct (paper, essay of scriptie).