Aanmelden

Ronde 1

1. Van invalpool tot Regionaal Transfercentrum (RTC) (PO)
Kalvermelk 2c
In Midden Nederland ontstond uit regionale samenwerking een regionaal transfercentrum (RTC). Eerst bespreken we het ontstaan en de ontwikkeling van de Vereniging Partners in Onderwijs en RTC Transvita. We gaan in op de samenwerking tussen besturen en uitvoeringsorganisaties en de uitdagingen in het domein Personeel en Organisatie. U krijgt een kijkje in de keuken van RTC Transvita en we bespreken de toekomstscenario’s.
Joost Spijker & Marcel Hermens, Directeur & Senior coördinator stichting RTC Transvita

2. Utrecht Leert! (VO)
Kalvermelk 1
In de regio Utrecht bundelden schoolbesturen en lerarenopleidingen hun krachten in het Onderwijspact Utrecht, opvolger van het Platform onderwijsarbeidsmarkt vo/mbo Utrecht. Het Onderwijspact heeft als doel leraren in de regio te binden en boeien voor heel de onderwijskolom. In de workshop komen de ervaringen met de samenwerkingsstructuur aan bod en u hoort over de eerste activiteiten. Na een korte toelichting op de Utrechtse aanpak kunt u in een speeddate-setting in gesprek gaan met verschillende deelnemers uit het pact; bestuurders, schoolleiders, HR-medewerkers, opleiders en programmaleiding uit het vo en mbo.
Marjolijn de Kroon & Nico de Jong, Projectleider & Bestuurder Cals College en voorzitter Onderwijspact

3. Het samenwerkingsproces: op weg naar een regionaal mobiliteitscentrum (VO)
Havenmeester
In deze workshop bekijken we hoe de samenwerking tot stand kwam tussen inmiddels zes ‘eenpitters’ in de regio Twente/ Achterhoek. In deze regio wordt gewerkt aan een regionaal functionerend mobiliteitscentrum met de volgende mogelijkheden en diensten:
•   werving & selectie
•   onderlinge detachering/uitlening
•   vervangingspool
•   loopbaanbegeleiding
•   professionalisering
In de workshop bespreken we welke stappen zijn gezet en welke hindernissen zijn genomen. U krijgt inzicht in de geleerde lessen en we sluiten af met de vraag: ‘Waar staan we nu?’ De vragen van de deelnemers staan centraal in deze workshop.                                                                                                            
Meta Schoenmaker & Bill Vrijenhoek, Assink Lyceum & OSG Hengelo

4. Bestuurlijke samenwerking en autonomie (PO)
Meelzolder 24
In het Personeelscluster Oost-Nederland (PON) werken 10 schoolbesturen samen aan goed werkgeverschap en duurzame inzetbaarheid voor het personeel. Door de samenwerking is er meer zicht op actuele trends, kunnen signalen snel worden geanalyseerd en is het makkelijker en effectiever om te anticiperen en oplossingen te vinden. Een voorbeeld zijn de lerarentekorten. Die zagen de besturen binnen PON al aankomen doordat de tijdelijke pool van 400 naar 125 was gekrompen. Meteen is de werving verhoogd, zijn er meer vaste aanstellingen gegeven en zijn contacten gelegd met partners in de regio, zoals het UWV/WSP en de pabo’s.
De naamsbekendheid van PON leidt ertoe dat nog steeds vele potentiële leraren zich melden. In deze workshop gaat het over samenwerking en autonomie bij de werving van deze nieuwe doelgroep. Maar ook over het behouden van personeel met kwaliteit, flexibiliteit, continuïteit, mobiliteit en vitaliteit.
Gerard Jansen, Susan van der Molen, Susette Seevinck, Directeur-bestuurders PON

5. Samenwerking is het toverwoord (PO)
Jutekelder 21
Samenwerking is het toverwoord. De omvang en ernst van het lerarentekort maken het een probleem dat je niet alleen kunt oplossen. Besturen en liefst ook scholen moeten bereid zijn hun rivaliteit terzijde te schuiven. In Den Haag hebben schoolbesturen dat begrepen. Samen met de gemeente startten ze het project Klassewerk om meer leerkrachten te werven en het beroep aantrekkelijker te maken. De succesvolle onderdelen van dit project zijn te danken aan de samenwerking.
Ook andere nuttige samenwerkingsverbanden komen in deze workshop aan de orde, zoals die met het VO en met de opleidingen. Er is speciale aandacht voor de positie van de gemeente(n) in het geheel.
John Swildens, Programmamanager Klassewerk          

6.  Aanpak Beste Leraren voor Rotterdam (PO)  
Kalvermelk 2a
Vanuit Rotterdam geven het bestuur RVKO (Jorn van Dam)en de gemeente Rotterdam (Eddie Meijer) een doorkijkje naar de aanpak van het lerarentekort in de Maasstad. Wat is er de afgelopen jaren gedaan en welke plannen zijn er voor de toekomst?
Hoewel de aanpak breder is, staat in deze workshop alleen het basisonderwijs centraal. Het wordt duidelijk hoe besturen in co-creatie een plan van aanpak kunnen opstellen en u krijgt uitleg over de 4 actielijnen (aantrekken van leraren, behouden van leraren, professionaliseren en innovatie). Daarnaast gaan de workshopleiders aan de hand van de vragen van de deelnemers verder in op specifieke maatregelen uit de Rotterdamse aanpak.
Eddie Meijer en Jorn van Dam, Senior beleidsadviseur Onderwijs gemeente Rotterdam & adjunct-directeur basisschool De Globetrotter

7. Lerarentekort samen en gestructureerd aanpakken in de regio (VO)
Postkamer 25
De Rode Loper is een organisatie in Den Haag e.o. waaraan alle 41 VO-scholen en schoolbesturen uit de regio zijn verbonden. De Rode Loper bestaat al ruim 10 jaar en heeft in Den Haag e.o. een ruime bekendheid. Het doel van de samenwerking is om het kwantitatieve én kwalitatieve tekort aan docenten aan te pakken op een vernieuwende en gestructureerde manier. Meer daarover hoort u in deze workshop.
Gert van den Ham, Programmamanager De Rode Loper

8. Herintreders vinden, scholen en behouden (PO)
Kalvermelk 2b
Acht samenwerkende besturen voor openbaar primair onderwijs in Amsterdam hebben hun krachten gebundeld in “DE BREDE SELECTIE”. Dit samenwerkingsinitiatief zoekt naar oplossingen voor personele vraagstukken in de openbare scholen voor primair onderwijs in Amsterdam.
Een van die vraagstukken is het groeiende lerarentekort, zeker in Amsterdam. Er zijn 31.000 mensen met een Pabo-bevoegdheid die niet in het onderwijs werken. Deze herintreders kunnen een bijdrage leveren om het lerarentekort te verminderen. DE BREDE SELECTIE heeft in samenwerking met de Hogeschool  van Amsterdam een ‘innovatieve pilot’ ontwikkeld, gericht op deze doelgroep. Inmiddels is de 2e groep herintreders aan de slag met het ontwikkelde scholings- en begeleidingsprogramma.
Ga in deze workshop met Eric in gesprek over hoe de deze samenwerking is vormgegeven, de voorwaarden om zo’n samenwerking te laten slagen, welke valkuilen op de loer liggen en de resultaten van deze aanpak.
Eric Molenveld, eindverantwoordelijke van DE BREDE SELECTIE

9. Vorming IKC, een oplossing voor het personeelstekort in het onderwijs en opvang? (PO)
Douchelokaal 26
 In een integraal kind centrum zijn de grenzen tussen onderwijs en opvang, tussen de taken van de leraar en die van de pedagogisch medewerker vervaagd. UN1EK is een IKC geworden, wij hebben hiervoor goede redenen, maar hoe zijn we daar gekomen en hoe werken we aan integrale samenwerking?
Annet van Bemmel en Misja van Erp

Ronde 2

1. Zin in lesgeven  (VO) 
Kalvermelk 2b
‘Zin in lesgeven’ is een succesvolle drie- of vierdaagse training voor mensen die de stap naar het onderwijs overwegen. De training helpt hen bij het keuzeproces. Initiatiefnemers Nico Wassens en Arend Jan Zwarteveen, beiden werkzaam bij de lerarenopleiding van de Hogeschool Windesheim te Zwolle, vertellen u er graag meer over. In de afgelopen 10 jaar volgden ongeveer 1500 mensen de training. Uit het promotieonderzoek van Arend Jan blijkt dat het overgrote deel van deze mensen de training als buitengewoon ondersteunend heeft ervaren bij hun keuze voor het leraarschap.
Arend Jan Zwarteveen & Nico Wassens, Trainers ‘Zin in lesgeven’ (lerarenopleiding Hogeschool Windesheim en Rijksuniversiteit Groningen

2. Samenwerking onderwijs met bedrijfsleven en UWV (PO/VO)
Postkamer 25
Regionale samenwerking met het bedrijfsleven en het UWV loont, maar hoe pak je het aan? In deze workshop krijgt u handvatten voor een voorbeeldaanpak en tips voor regionale samenwerking met andere sectoren. Ook de mogelijkheden en regelingen die het UWV biedt bij een regionale aanpak van tekorten, komen aan bod. Tot slot bespreken we wat er wordt verwacht van schoolbesturen en opleidingen bij een samenwerking tussen andere sectoren en het UWV.
Cor van Dam, Senior beleidsadviseur arbeidsmarkt onderwijs Voion en Arbeidsmarktplatform PO

3. Flexibiliteit in de universitaire lerarenopleidingen (VO)
Kalvermelk 1
Veel academici in het werkveld staan positief tegenover het idee hun kennis te delen in het onderwijs. Toch zijn er maar weinigen die de stap naar het onderwijs daadwerkelijk zetten. Voor een deel is dat omdat het leraarschap niet komt aanwaaien: je moet er immers een opleiding voor volgen. In deze workshop bekijken we hoe de opleiding van academici tot leraar er uitziet, en waar de mogelijkheden zitten voor flexibiliteit. Samen bekijken we wat het ideale traject is voor academici in verschillende situaties.
Martijn Meeter

4. Duurzaam vinden, binden en behouden van personeel (PO)
Meelzolder 24
Binnen PON werken besturen al jaren multidisciplinair samen met een flexpool, het loopbaancentrum en het Arboteam om personeel duurzaam en vitaal te behouden voor het onderwijs. Het team van het loopbaancentrum en de flexpool richten zich ook op de werving van nieuwe doelgroepen. En met succes: via PON melden zich vele belangstellenden uit andere sectoren om over te stappen naar het onderwijs.
In deze workshop vertellen 3 directeur-bestuurders meer over hun aanpak om nieuw personeel te vinden, binden en behouden. Via het WSP (werkgeversservicepunt UWV) zijn de werkzoekenden in de regio gescreend die een onderwijsbevoegdheid hebben of die vanuit een andere sector zouden willen overstappen naar het onderwijs. Voor herstarters is een traject ontwikkeld om ze goed te laten landen in het onderwijs. Meerdere zij-instromers hebben zich gemeld om tot leraar te worden opgeleid. En via de flexpool stromen leraren in en door naar de scholen van de aangesloten besturen.
Mini Schouten, José Jansen en Marjory Vermeegen, Directeur-bestuurders PON

5. Samenwerking is het toverwoord (PO)
Jutekleder 21
Samenwerking is het toverwoord. De omvang en ernst van het lerarentekort maken het een probleem dat je niet alleen kunt oplossen. Besturen en liefst ook scholen moeten bereid zijn hun rivaliteit terzijde te schuiven. In Den Haag hebben schoolbesturen dat begrepen. Samen met de gemeente startten ze het project Klassewerk om meer leerkrachten te werven en het beroep aantrekkelijker te maken. De succesvolle onderdelen van dit project zijn te danken aan de samenwerking.
Ook andere nuttige samenwerkingsverbanden komen in deze workshop aan de orde, zoals die met het VO en met de opleidingen. Er is speciale aandacht voor de positie van de gemeente(n) in het geheel.
John Swildens, Programmamanager Klassewerk

6.  Aanpak Beste Leraren voor Rotterdam (PO)
Kalvermelk 2a
Vanuit Rotterdam geven het bestuur RVKO (Jorn van Dam)en de gemeente Rotterdam (Eddie Meijer) een doorkijkje naar de aanpak van het lerarentekort in de Maasstad. Wat is er de afgelopen jaren gedaan en welke plannen zijn er voor de toekomst?
Hoewel de aanpak breder is, staat in deze workshop alleen het basisonderwijs centraal. Het wordt duidelijk hoe besturen in co-creatie een plan van aanpak kunnen opstellen en u krijgt uitleg over de 4 actielijnen (aantrekken van leraren, behouden van leraren, professionaliseren en innovatie). Daarnaast gaan de workshopleiders aan de hand van de vragen van de deelnemers verder in op specifieke maatregelen uit de Rotterdamse aanpak.
Eddie Meijer en Jorn van Dam, Senior beleidsadviseur Onderwijs gemeente Rotterdam & adjunct-directeur basisschool De Globetrotter

7. Lerarentekort samen en gestructureerd aanpakken in de regio (VO)
Havenmeester
De Rode Loper is een organisatie in Den Haag e.o. waaraan alle 41 VO-scholen en schoolbesturen uit de regio zijn verbonden. De Rode Loper bestaat al ruim 10 jaar en heeft in Den Haag e.o. een ruime bekendheid. Het doel van de samenwerking is om het kwantitatieve én kwalitatieve tekort aan docenten aan te pakken op een vernieuwende en gestructureerde manier. Meer daarover hoort u in deze workshop.
Gert van den Ham, Programmamanager De Rode Loper

8. Kandidaten verleiden (PO/VO)  
Douchelokaal 26
De afgelopen maanden worden veel artikelen gepubliceerd over het ‘verleiden’ van kandidaten. Het gaat dus vandaag de dag over het ‘verkopen’ van een baan. Om je als werkgever ijzersterk te positioneren en de felbegeerde leraren echt te bereiken, is veel nodig. Hoe vind je de juiste woorden voor de arbeidsmarktdoelgroep?
Recruitmentspecialist Mariska Smits gaat in haar verhaal in op de vraag: hoe bereik ik de ideale kandidaat in een competitieve arbeidsmarkt? Ze biedt u de gelegenheid om uw eigen vacaturetekst voor te leggen voor advies.
Mariska Smits, Zelfstandig recruitmentspecialist

9. Routes voor carrièreswitchers: wat werkt (PO)
Kalvermelk 2c
Welke routes zijn mogelijk voor carrièreswichers die de stap naar het PO willen maken? Welke aanpak binnen deze routes zorgt dat studenten met succes afstuderen? En welke uitdagingen zien we nog?
In deze workshop vertellen we over de opzet van de Minor Oriëntatie op Leraar basisonderwijs, de deeltijd pabo en het zij-instroomtraject. We wisselen van gedachten over welke doelgroep geschikt is voor welk traject. Hoe zorgen we dat de doelgroep de meest passende route vindt? En we praten door over passende inhoud en didactiek binnen deze routes. Wat is bijvoorbeeld een goede balans tussen aanbodgestuurd en vraaggestuurd onderwijs?
Janneke Waelen

 

Presentatie Whitepaper_een_deeltijdopleiding_die_aansluit_op_het_leren_van_volwassenen.pdf
Presentatie_Voldoende_goede_leerkrachten_voor_de_haagse_basischolen.pdf
Presentatie_Samenwerking_met_bedrijfsleven_en UWV_in_regionale_tekortenaanpak.pdf
Presentatie_Beste_leraren_voor_Rotterdam.pdf
Presentatie Leraren tekort PO, VO en MBO.pdf
Presentatie Klaar voor de herstart.pdf