Aanmelden

  1. Het werk in de toekomst: de belangrijkste innovaties op een rij Astrid Westerbeek  en Irene van de Glind, FWG
    Samen met deskundigen en professionals onderzoekt FWG doorlopend de belangrijkste trends en ontwikkelingen in de zorg en hun gevolgen voor het werk. Recent heeft FWG extra onderzoek gedaan in de branche ziekenhuizen. In deze workshop zet FWG de belangrijkste trends en innovaties op een rij om daarna met de deelnemers in gesprek te gaan over de gevolgen voor organisaties en medewerkers.
  2. Technologie en de OR: hoe raak en blijf je betrokken als ondernemingsraad? -  Niko Manshanden, FNV
    Technologie ontwikkelt zich in razendsnel tempo. Veel innovaties ontstaan vanuit de wens om de kwaliteit van zorg te verbeteren of de kosten te verlagen. En soms ook omdat tegenwoordig alles nu eenmaal digitaal ‘moet’. In hoeverre denken organisaties ook na over de impact van nieuwe technologieën op het werk en worden medewerkers betrokken bij de ontwikkeling of invoering ervan? De Ondernemingsraad heeft hier een belangrijke taak. Hoe houd je als ondernemingsraad het overzicht en raak je (meer) betrokken bij het technologiebeleid van de organisatie?  
     
  3. Innovaties in leren: kansen en valkuilen - Michel van Zandvoort, Maastricht UMC
    Bekwaamheidseisen zorgen voor veel druk bij medewerkers. Verplichte modules worden afgetekend terwijl mensen de vaardigheden al beheersen. Michel van Zandvoort van de Academie van het Maastricht UMC vindt dat meer vertrouwen in medewerkers nodig is: zij kunnen hun bekwaamheid prima zelf op peil houden. Technologie maakt dat ook mogelijk. Om leren zinvoller te maken en in de workflow te laten plaatsvinden, zet het Maastricht UMC in op taakondersteuning, ofwel Performance Support. Medewerkers leren vooraf datgene wat ze vaak gebruiken. Kennis die minder vaak nodig is, is op afroep beschikbaar middels bijvoorbeeld instructievideo’s. Maar leren (ook in de workflow) gaat niet vanzelf! Michel van Zandvoort gaat met de deelnemers in gesprek over deze visie op leren en de kansen en valkuilen bij het uitvoeren ervan in de praktijk. Medewerkers zijn nauw betrokken bij de uitwerking van dit beleid en bij het ontwikkelen van materialen. De ondernemingsraad van MUMC+ zal in de workshop ingaan op het perspectief van medewerkers rond opleiden en bekwaamheid.
     
  4. Technologie verandert het werk: hoe kunnen mensen meebewegen - Jos Sanders, Hogeschool van Arnhem en Nijmegen
    Veel functies veranderen door technologie en innovatie. Het is voor zowel de organisatie als de medewerker zelf belangrijk dat medewerkers kunnen meebewegen. Om medewerkers duurzaam inzetbaar te houden, zullen organisaties de toenemende technologisering tijdig en proactief moeten vertalen naar om-, her- en bijscholing van medewerkers. Wat betekenen al die ontwikkelingen nu eigenlijk voor de functie en taken van medewerkers? Hoe neem je medewerkers mee die niet (meer) gewend zijn om zich te ontwikkelen? Jos is gepromoveerd op verduurzaming van inzetbaarheid van lager geschoold personeel en werkt als lector ‘leren tijdens de beroepsloopbaan’ aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Hij is onder meer betrokken bij de ontwikkeling van de Arbeidsmarktmonitor UMC’s, een methode voor strategische én activerende personeelsplanning.