Proeflessen

Stel zelf uw menu van de dag samen.                                                                                Aanmelden
Kies een voor-, hoofd- en nagerecht en kom er achter welke proeflessen ‘naar meer smaken’

VOORGERECHT| 11:15 tot 12:15 uur

1. De Smaak van Leiderschap
(Professionaliseringsthema: Persoonlijk leiderschap)
Goed onderwijs door goed leiderschap
Als schoolleider vervult u een centrale rol in de school; mensen verwachten van alles en projecteren van alles op de schoolleider. Leidinggeven aan uzelf is daarmee een absolute voorwaarde voor leidinggeven aan anderen. Leiderschap toont zich onder andere in situaties die onverwacht, ongewoon, onvoorspelbaar, en soms ook ongewenst zijn. In dat soort situaties is het van groot belang om al uw zintuigen in te zetten om te snappen wat er gebeurt en om wijs te handelen. We doen enkele smaaktestjes, onder andere blind proeven, en vanuit de metafoor van smaakbeleving gaan we in gesprek over het belang van het gebruik van alle zintuigen in processen op de werkvloer: welke rol spelen onze zintuigen daar, hoe werken die samen en wat gebeurt er als we een of meer zintuigen vergeten in te zetten? Kom aan tafel en breng via deze ‘proefles’ uw leiderschap op smaak!
Marant Interstudie, Jan van Leeuwen en MijnID.nu, Jan Klein
Meer informatie

https://marant.nl/opleidingen/schoolleider-3-0-onderwijs/
http://www.professionaliseringsaanbod.nl/opleiding/eigen-leiderschap/
https://marant.nl/artikelen/koken-workshop-de-smaak-van-leiderschap/

2. ‘It starts with the why’ (Leergang leidinggeven aan gepersonaliseerd onderwijs)
(Professionaliseringsthema: Omgaan met verschillen)
Waarom zou u gepersonaliseerd leren met uw school willen omarmen? Wie wordt daar nu echt (on)gelukkig van? Gepersonaliseerd leren biedt uw school en u als leidinggevende de uitgelezen mogelijkheid om uw onderwijsaanpak af te stemmen op de verschillen die er zijn tussen uw leerlingen. En daar ligt een uitdaging voor u als schoolleider om uit te gaan van de verschillen die er zijn binnen uw team en de vragen uit de schoolomgeving. Tijdens deze workshop laten we u proeven van diverse ingrediënten van de verandercirkel van EXOVA, die aan de basis staat van deze leergang. We bekijken samen met u in vogelvlucht wat er in de leergang ‘leidinggeven aan gepersonaliseerd onderwijs’ aan bod komt. HOE geef ik leiding aan de ontwikkeling van gepersonaliseerd onderwijs, uitgaande van de verschillen in mijn team, tussen leerlingen en de vragen uit mijn omgeving. We doen met dit proces een vingeroefening, zodat u deze inzichten direct mee naar uw eigen school kunt nemen.
Exova in samenwerking met het AVS Centrum educatief Leiderschap, Wiebe Broekema en Brigit van Rossum

Meer informatie
www.professionaliseringsaanbod.nl/opleiding/leergang-leidinggeven-aan-gepersonaliseerd-onderwijs/
www.avs.nl/cel/lgo

3. Hoe kan ik als schoolleider iets zinvols leren van mijn collega's in een ontwikkelingsland?
(Professionaliseringsthema's: Persoonlijk leiderschap | Omgaan met verschillen | Relatie tot omgeving | Leidinggeven aan verandering)
Professionaliseren voor het Nederlandse onderwijs in een ontwikkelingsland. Het lijkt een bijzondere combinatie, maar vanaf 2012 heeft Edukans hier een prachtig programma voor. Het programma World Teacher is een programma waarbinnen Nederlandse schoolleiders een training verzorgen voor hun collega's in ontwikkelingslanden. Hierdoor trainen zij zelf ook een aantal essentiële vaardigheden, zoals persoonlijk leiderschap, leidinggeven aan veranderingen, omgaan met verschillen, ouders en bestuur. Proef van dit programma aan de hand van een paar mooie voorbeelden op film.

Edukans, Eddy Alkema of Arie de Bruin of Frits Kruiswijk

Meer informatie
http://www.professionaliseringsaanbod.nl/opleiding/world-teacher-schoolleider/
www.edukans.nl/world-teacher-2017-2018/

4. Als schoolleider meer grip op communicatie
(Professionaliseringsthema's: Persoonlijk leiderschap | In relatie staan tot de omgeving)
Als schoolleider leeft u in een glazen huis. U heeft met veel verschillende doelgroepen te maken en schaakt op tien borden tegelijk. Hoe organiseert u de communicatie van uw school zo effectief mogelijk? Kom proeven van de leergang Strategische Communicatie & PR en leer hoe u als schoolleider meer grip kunt hebben op dit proces en u minder laat leiden door de waan van de dag. U krijgt zelf meer de regie op de communicatie in en over uw school. We helpen u ook om de vereiste vaardigheden te ontwikkelen voor een succesvolle communicatie met uw belangrijke doelgroepen, medewerkers, leerlingen en ouders voorop.

Cornelissen Communicatie in samenwerking met het AVS Centrum Educatief Leiderschap, Noud Cornelissen
Meer informatie

http://www.professionaliseringsaanbod.nl/opleiding/leergang-strategische-communicatie-en-pr/

5. Ik zie wat jij niet ziet
(Professionaliseringsthema: Omgaan met verschillen als team)
Als schoolleider heeft u te maken met veel verschillende taken, vragen, samenwerkingen en mensen. U hebt dit op te pakken, op te reageren en te regelen. Hoe doet u dit? Vooral als u zich soms afvraagt waarom weer hetzelfde aan uw bureau of in uw team is gebeurd. De kracht van de herhaling wordt dan een moment van vitaliteitsverlies, irritatie en ineffectief gedrag en communicatie. De verschillen managen en zo in kunnen zetten dat het een fijne samenwerking oplevert voor uzelf, met het team en binnen het team, daar gaat het om in deze proefles. Vaak wordt er nog iets anders verteld dan wat we zien en horen. Het gaat om kijken en ook het grotere plaatje blijven zien, de verhoudingen, de onderlinge samenhang binnen en met het team en om druk verlagend te kunnen werken. Tijdens het voorgerecht geven wij u een inkijkje hoe dat op een plezierige, vitale manier vanuit schoolleiderschap ook kan worden opgepakt en ingezet.

trueNorth, Astrid van Noort
Meer informatie

www.professionaliseringsaanbod.nl/opleiding/systemisch-inzicht-werkdynamieken/
https://truenorth.nl/inzicht-in-werkdynamieken/

6. Coachend leiding geven aan de onderstroom
(Professionaliseringsthema: persoonlijk leiderschap)
De onderstroom kan een sterke tegenkracht in een veranderingstraject zijn. Hoe herkent u  de onderstroom? Hoe geeft u hier coachend leiding aan, zodat de veranderingsbereidheid vergroot? Welke onderstroom komt u hierbij als schoolleider in uzelf tegen en hoe gaat u hiermee om? Het Stermodel van Blankestijn & Partners geeft een denkkader en praktische handvatten voor het coachend leiding geven aan de bovenstroom en de onderstroom. Het Stermodel bestaat uit zes ontwikkelingsniveaus die spelen in veranderingsprocessen van mensen, teams en organisaties.

  • De bovenstroom: gedrag en omgevingsniveau (de zichtbare resultaten)
  • De onderstroom: het mentale, emotionele, fysieke en zingevingniveau (belemmerende patronen, empowerment en innerlijke drijfveren)

In deze proefles maakt u kennis met het Stermodel, onze visie op Coachend leiderschap, en ervaart u de intensiteit en impact van de onderstroom. Door de korte oefeningen proeft u  tevens aan onze werkwijze in de opleiding ‘Coachend leiderschap’.
Blankestijn & Partners,  Jeroen van den Dikkenberg

Meer informatie

http://www.professionaliseringsaanbod.nl/opleiding/coachend-leiderschap/
www.bpopleidingen.nl/opleiding/opleiding-coachend-leiderschap/

7. Schoolplan op een poster
(Professionaliseringsthema's: Strategisch kwaliteitsmanagement | Onderzoeksmatig werken)
Wilt u weten hoe een schoolplan op een poster kan, hoe deze tot stand komt en hoe voldaan wordt aan de eisen van de Inspectie? Kom dan proeven van de leergang Schoolplan op een poster. Naast de tools om samen met het team tot een effectief en navolgbaar school- of afdelingsplan te komen, leren deelnemers de benodigde systematiek om het plan ook echt doeltreffend waar te maken. Deelnemers leren hun team enthousiast te maken voor een plan, mensen te mobiliseren en draagvlak te ontwikkelen. Na deze leergang hebben deelnemers de kern van uw bestaande of nieuwe school- of afdelingsplan te pakken en volop inspiratie opgedaan voor een plan nieuwe stijl: focus, samenhang, kortcyclisch, zeer beknopt en mooi vormgegeven. Daarnaast staan feedback op het plan en de uitvoering centraal. Ook hier is kortcyclisch de boodschap: regelmatige korte feedback, in plaats van de (vier)jaarlijkse evaluaties. En met betrokkenheid van teamleden.
B&T academie, onderdeel van B&T Organisatieadvies, Tijmen Bolk
Meer informatie

www.vbent.org/wat-we-doen/academie/in-company-item/leergang-schoolplan-op-een-poster/

HOOFDGERECHT| 13:30 tot 14:30 uur

1. Drama in de school | Werken met TA 
(Professionaliseringsthema: Persoonlijk leiderschap)
Misschien herkent u het wel: In de vergadering blijft dat, waar het werkelijk om gaat onbesproken, terwijl het even later op de gang - en petit comité - opeens wel wordt benoemd. Of dat steeds dezelfde mensen het podium nemen terwijl andere zich uit elke discussie lijken terug te trekken. Hoe gaat u daar mee om als schoolleider of begeleider? Vaak is een proactieve houding nodig om te blijven verbinden en veranderingen in goede banen te leiden. Het herkennen van wat er gebeurt in het schoolteam op de relatielaag en hoe sociale interacties verlopen, is essentieel om momenten van ‘ruis’ binnen het team te voorkomen of daar adequaat mee te kunnen werken. Maak tijdens deze proefles kennis met de Transactionele Analyse (TA). TA geeft een inzichtelijk referentiekader om patronen in de ontwikkeling van mensen en teams en de interactie tussen mensen te analyseren en daarmee effectief te kunnen werken.
Plata Onderwijsacademie, Yvonne Rill

Meer informatie
www.professionaliseringsaanbod.nl/opleiding/ta-voor-schoolleiders/
http://www.plataonderwijs.nl/opleiding/ta-voor-schoolleiders/

2. Keek op de wereld en u als ondernemend leider (Leergang Ondernemend Leiderschap)
(Professionaliseringsthema's: Persoonlijk leiderschap | Leidinggeven aan verandering | Toekomstgericht onderwijs)
De titel van deze proefles is naar analogie van het programma van de Kooten en de Bie, 'Keek op de week'. Een programma dat duiding gaf aan de ontwikkelingen in de betreffende week. Als kijker werd u steeds verrast door een ander vaak platvloers perspectief. In hoog tempo verandert onze wereld. De wereld waar de kinderen die wij nu opvoeden, vaardigheden en kennis bijbrengen in participeren. Met die bagage verwachten wij dat zij een gelukkig bestaan kunnen opbouwen. Wat is uw 'keek op de wereld' van het kind? Hoe draagt u bij vanuit uw professie en ondernemerschap aan het eco-systeem van het kind? Een systeem waarin uw school, IKC of instituut een belangrijk centrum is en u als leider een essentiële rol vervult. Deze proefles gaat over uw ontwikkeling als ondernemend leider waarin het perspectief steeds verandert.

S3 in samenwerking met AVS Centrum Educatief Leiderschap, Peter Vereijken en Henk Derks

Meer informatie
http://www.professionaliseringsaanbod.nl/opleiding/leergang-ondernemend-leiderschap/
http://www.avs.nl/cel/ol

3. Persoonlijk Leiderschap
(Professionaliseringsthema's: Persoonlijk leiderschap)
Bent u benieuwd naar de leergang ‘Persoonlijk Leiderschap’? ’t Mannetje &Co vertelt u graag meer over deze leergang waarin onderzoek naar uw talenten en sterke punten en die van uw team centraal staan. Met als gevolg meer zelfvertrouwen, rust, creativiteit en werkplezier. Tijdens deze proefles laten we u via een aantal actieve werkvormen ervaren hoe wij werken. Zo kunt u beslissen of onze leergang en aanpak ‘naar meer smaakt’!
T Mannetje & Co in samenwerking met het AVS Centrum Educatief Leiderschap, Paul ’t Mannetje en Mil van Beek

Meer informatie
www.professionaliseringsaanbod.nl/opleiding/leergang-persoonlijk-leiderschap/

4. De kracht van informeel leren
(Professionaliseringsthema: Informeel leren)
Kijk eens terug op uw ontwikkeling als schoolleider in, bijvoorbeeld, het afgelopen jaar. U las zeker interessante literatuur of u bezocht congressen. U voerde misschien een nieuwe methode in op school of introduceerde nieuw beleid, en overlegde daarvoor met allerlei partijen. Met een collega-schoolleider hield u een intervisiegesprek en heeft u niet ook nog een korte cursus gedaan? Dit zijn allemaal vormen van informeel leren. Ze zijn nét zo waardevol voor uw ontwikkeling als formeel leren via bijvoorbeeld een gecertificeerde opleiding. Tijdens deze proefles wordt er ingegaan op de mogelijkheid om te herregistreren door middel van het valideren van professionele thema's. De waarde van informeel leren wordt op een interactieve manier onderzocht.

Bureau STERK, Anjo Mooren
www.professionaliseringsaanbod.nl/opleiding/valideren-informeel-leren/
https://bureausterk.nl/sterk-academie-ontwikkelen-professionaliseren

5. Wat je ziet en afspreekt, is niet altijd wat je krijgt!?
(Professionaliseringsthema: Omgaan met verschillen als team)
Het kunnen werken met de verschillen binnen en buiten een team is een kunst. U denkt het op orde te hebben als schoolleider, maar dan gebeuren er toch andere dingen dan is afgesproken. Er ontstaat weerstand, vitaliteit loopt weg en het voeren van goede gesprekken werkt onvoldoende. Er lijkt iets anders aan de hand (binnen het team). Wij noemen dat de onderstroom; dit is als een magneet die aan mensen trekt om zo te handelen en niet mee te gaan met de afspraken, de verandering, het waarderen van de verschillen onderling etc. Duurzaam veranderen is niet eenvoudig als je niet weet wat de onderstroom aanstuurt. Systemisch inzicht in deze patronen/de onderstroom, biedt de opening naar de antwoorden. Het geeft ruimte, stabiliteit en sturing aan verandering of acceptatie van situaties. Het geeft rust en vitaliteit en laat zien wie wat te doen of te laten heeft. Door de gehele school werkt dit door. Tijdens deze proefles ontdekt u hoe u zelf meer invloed kunt hebben op de situatie. En dat kijken vanuit een systemisch perspectief voor u een meerwaarde kan zijn

trueNorth, Astrid van Noort
Meer informatie

www.professionaliseringsaanbod.nl/opleiding/systemisch-inzicht-werkdynamieken/
https://truenorth.nl/inzicht-in-werkdynamieken/

6. Kwaliteitszorg
(Professionaliseringsthema: Kennis- en kwaliteitsontwikkeling)

Wanneer werkt kwaliteitszorg nou echt? Door focus op het positieve, dialooggestuurd werken en het inzetten op mensen? Of toch ook door inzet op systemen, focus op het negatieve en het sturen van cijfers? Kom naar deze proefles en ontdek wat de ontwikkel- en de controlkant van kwaliteitszorg voor de rol van de schoolleider betekenen.
B&T academie, onderdeel van B&T Organisatieadvies, Tijmen Bolk
Meer informatie

https://www.vbent.org/wat-we-doen/academie/opleidingen-en-ontwikkeltrajecten-item/leergang-kwaliteitszorg-po-en-vso-najaar-2018/

NAGERECHT| 15:20 tot 16:20 uur

1. De Competentie Thermometer
(Professionaliseringsthema: HR-beleid)
Wilt u de vakbekwaamheid en ontwikkelingsmogelijkheden van leraren en intern begeleiders in kaart brengen? Wilt u een uitspraak doen over het beheersingsniveau van de leraar (start-, basis- of vakbekwaam)? Geef u dan op voor de proefles De Competentie Thermometer en proef van onze wetenschappelijk gevalideerde assessmentmethodiek. De Competentie Thermometer is een verzameling van verschillende onderzoeksmethoden die in een gebruiksvriendelijke iPad app zijn samengebracht met als doel om de kwaliteiten en de ontwikkelingsmogelijkheden van leraren en intern begeleiders efficiënt en objectief in kaart te brengen. Het systeem levert direct een rapportage op inclusief concrete ontwikkelsuggesties. Uit extern onderzoek uitgevoerd door een universiteit in opdracht van de onderwijsinspectie blijkt dat De Competentie Thermometer één van de twee serieus wetenschappelijk gevalideerde instrumenten in Nederland is, zie bijvoorbeeld de publicatie ‘’Op naar betere lesobservaties’’ in Didactief (december 2016) en de publicatie ‘’Het doel van zelfevaluatie is dat je je als school ontwikkelt’’ in Kader Primair (april 2017).
Competentie Thermometer, Daniel Hoopman en Roland Philippo

http://www.professionaliseringsaanbod.nl/opleiding/assessor-competentie-thermometer/
https://ctmeter.nl/word-assessor/

2. Teamflow
(Professionaliseringsthema's: Persoonlijk leiderschap | Leidinggeven aan verandering)
Tijdens deze proefles laten we u kennis maken met teamflow, wat is dat eigenlijk precies en wat kunt u doen om de kans op het ontstaan van teamflow te vergroten? U wordt in deze interactieve proefles meegenomen in het gedachtegoed over flow en teamflow en breder de positieve organisatiepsychologie. U maakt kennis met het teamflowmodel wat als kapstok voor de Leergang Teamflow wordt aangeboden. Het model laat op een eenvoudige, generieke en toegankelijke wijze zien wat u nodig heeft om tot een prettige en effectieve samenwerking te komen. De werkwijzen die binnen de teamflowleergang worden aangeboden lenen zich uitstekend om u als schoolleiders te ondersteunen bij het creëren van een positief en gezond samenwerkingsklimaat.
FlowConcepts in samenwerking met AVS centrum Educatief Leiderschap, Jef van de Hout


3. Verbindend & Persoonlijk Leiderschap
(Professionaliseringsthema: persoonlijk leiderschap | omgaan met verschillen)

Deze tijd waar veranderingen, vernieuwing en druk op de samenwerking binnen de school hoog is, vraagt veel van een schoolleider. Het kunnen inspelen op de dagelijkse praktijk is een terugkerend thema. Dit zonder ingesneeuwd te raken in de drukte om u heen en in het werk. U kunnen blijven verbinden met uzelf en uw eigen manier van leidinggeven. De samenwerkingen tussen mensen effectief kunnen faciliteren vanuit een vitale motivatie en inspiratie is voor uzelf nodig en ook voor de mensen in uw team. Dit alles met als doel een prettige leer- en werkomgeving te creëren met oog op team, kind en het resultaat van de school. Dit kan niet anders dan vanuit verbindend en persoonlijk leiderschap. Tijdens deze proefles laten we u de effecten hiervan zien en hoe dat praktisch is op te pakken en in te zetten.
trueNorth, Astrid van Noort
Meer informatie

http://www.professionaliseringsaanbod.nl/opleiding/verbindend-persoonlijk-leiderschap/
https://truenorth.nl/verbindend-leiderschap/

4. Waarderend Leiderschap: minder hard werken, meer resultaat
(Professionaliseringsthema: leidinggeven aan verandering)

Hoe mobiliseer je de krachten en energie binnen de school om het beste uit de organisatie, de medewerkers en de leerlingen te halen? Die vraag wordt beantwoord in deze proefles, waarin de principes en aanpak van Waarderende Onderzoeken (Appreciative Inquiry) centraal staan .Het gaat over de kunst en kunde van het vragen stellen over het potentieel van een organisatie, team of individu met de bedoeling deze volledig tot zijn recht te laten komen. Door het onderzoeken van ‘het beste’ dat er is, wordt u bewust bekwaam en ontstaat een realistisch geloof in het kunnen bereiken van excellentie. Dromen worden waar door te doen wat u kan. Er komt een continu verbeterproces op gang waaraan iedereen energiek bijdraagt naar diens beste vermogen. Tegelijkertijd zit de schoolleider achter het stuur want diens vragen richten de aandacht. Proef van Waarderend Onderzoeken en leer hoe u de aandacht in uw organisatie kunt ombuigen, zodat leerkrachten en leerlingen gaan schitteren!
Drives@School, Aart Brezet

Meer informatie
www.professionaliseringsaanbod.nl/opleiding/waarderend-leiderschap-in-het-onderwijs/

www.drivesatschool.nl/waarderend-schoolleiderschap/

5. Duurzame inzetbaarheid, de kunst van zelf-regie
(Professionaliseringsthema's: Persoonlijk Leiderschap | deelthema HR-beleid van het professionaliseringsthema Regie en Strategie)

In deze proefles kunt u ruiken en proeven aan de inhoud van het leertraject ‘Duurzame inzetbaarheid, de kunst van zelf-regie’. Op speelse en smaakmakende wijze wordt in deze proefles handen en voeten gegeven aan het ‘sleutelwoord’ zelfregie: wat is dat, hoe werkt het en wat betekent dat voor een schoolleider? We nemen u mee naar een systemische manier van kijken naar u zelf als professional en naar uw team. Wie weet zegt ook u wel na deze proefles...."Dit smaakt naar meer!".
Praktijk voor arbeid en gezondheid, Eveliene Kuipers
Meer informatie

http://www.professionaliseringsaanbod.nl/opleiding/duurzame-inzetbaarheid-kunst-zelf-regie/

6. Transformeer je organisatie en begin bij jezelf; ‘De reis van de held’
(Professionaliseringsthema persoonlijk leiderschap)

In deze proefles krijgt u een amuse van de leergang ‘De reis van de held”.
Leiderschap in een wereld, die steeds sneller gaat en complexer wordt. Het continue proces van uw organisatie leiden op alle lagen, in het nu en met het oog op de toekomst. Kent u dan het gevoel waar te beginnen? Hoe blijf je als leider in balans wanneer je oneindig veel moet schakelen en verbinden tussen alle lagen. En hoe breng je de individuele identiteit (waardensysteem) in verbinding met de identiteit (waardensysteem) van uw organisatie? Dat kan alleen als het begint en ook weer terugkomt in het centrum van u zelf, als leider. We ontmoeten u graag in deze amuse van awareness en ervaren, van het belang van identiteit interpersoonlijk en intra-persoonlijk in leiderschap, als start moment van een reis in transformationeel leiderschap.
Meer informatie
http://www.professionaliseringsaanbod.nl/opleiding/reis-organisatie-transformationeel-leiderschap/
http://www.professionaliseringsaanbod.nl/opleiding/reis-held-transformationeel-leiderschap/