Beschrijving van de workshops (90 minuten) en presentaties (45 minuten)


1. Praktijkverklaring voor jongeren (presentatie – 45 minuten)
Met een Praktijkverklaring kunnen jongeren met een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt aantonen welke werkprocessen zij in de praktijk kunnen uitvoeren. Hiermee vergroten zij hun kans op een baan. Een erkend leerwerkbedrijf beoordeelt de leerling in de praktijk. Heeft de leerling aangetoond over de juiste vaardigheden te beschikken, dan kan de werkgever bij het Praktijkloket een Praktijkverklaring aanvragen. De aanpak is ontwikkeld door de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB), scholen voor Voortgezet Speciaal Onderwijs (VSO) en Praktijkonderwijs (PrO) en het ministerie van OCW, gesteund door werkgevers- en werknemersorganisaties.
Acht sociale werkbedrijven zijn met Praktijkverklaringen aan de slag gegaan. Zij vormen de brugfunctie tussen kandidaten (kwetsbare doelgroepen die geen volledige mbo-opleiding kunnen behalen) en de arbeidsmarkt. Wilt u ook aan de slag met de Praktijkverklaring? Kom dan naar deze presentatie!
Monique Mol, beleidsadviseur bij SBB en Alex Wijnakker, PTC groep

2. MKB Goed werknemerschap (presentatie - 45 minuten)
Gedrag en houding zijn naast kunde de belangrijkste eigenschappen om goed te functioneren in een werkomgeving. Met een assessment MKB GoedWerknemer kunt u heel specifiek gedrag en houding testen. Hierdoor kunt u gerichter mensen helpen bij het ontwikkelen van hun werknemersvaardigheden, of bij het plaatsen op een reguliere arbeidsplek. Als de deelnemer slaagt voor het assessment ontvangt hij een certificaat van GoedWerknemer dat erkend is door het MKB en VNO-NCW. Hiermee wordt de kans op het vinden van een passende baan met 50 procent vergroot. Tijdens de presentatie leert u hoe het assessment werkt en wanneer u deze in kunt zetten.
Rob Houthooft, algemeen directeur Larcom en Cees Jan Gieskes, eigenaar MKB GoedWerknemerschap

3. Aan de slag met een leven lang ontwikkelen (discussie-workshop - 90 minuten)
Een leven lang ontwikkelen is een must, ook voor de doelgroep van de Participatiewet. ABU, Cedris, NRTO en OVAL brachten daarom het manifest voor een leven lang ontwikkelen uit. De organisaties pleiten onder andere voor een Persoonlijke Ontwikkelrekening. Daarnaast heeft de SER het adviesrapport Leren en ontwikkelen tijdens de loopbaan uitgebracht, waarin het onder meer vraagt om meer aandacht voor de ontwikkeling van laagopgeleiden.
Een leven lang ontwikkelen is echter (nog) geen algemeen aanvaarde praktijk voor laagopgeleiden. Bovendien is de praktijk weerbarstig: zowel de doelgroep zelf als werkgevers staan niet direct te juichen bij het idee. In deze discussiebijeenkomst onderzoeken wij samen met u, elk vanuit onze eigen discipline, hoe we kunnen bijdragen aan versterking van een positieve ‘ontwikkelcultuur’.
Esther van Rijswijk (gespreksleider), Adriana Stel, namens ABU de initiatiefnemer tot het Manifest en Jos de Groen, senior beleidsmedewerker SER

4. Dilemma’s op de inclusieve werkvloer (discussie-workshop in de vorm van een klantarena – 90 minuten)
De inclusieve arbeidsmarkt leidt regelmatig tot (morele) dilemma’s op de werkvloer. Afwijkende werkafspraken of omstandigheden roepen weerstand op bij collega’s. Een aangepast werkpakket voor de één leidt tot taakverzwaring bij de ander. Ook vraagt de begeleiding zoveel energie dat de balans soms zoek lijkt. Werkgevers worstelen hiermee. In deze klantarena delen inclusieve werkgevers hun reële zorgen met u als professional. Samen zoekt u naar werkbare oplossingen.
Deze klantarena wordt geleid door Marieke Mulder (De Normaalste Zaak)

5. Inclusieve arbeidsmarkt voor hoogopgeleide jongeren met een arbeidsbeperking (presentatie - 45 min.)
Stichting Studeren & Werken Op Maat begeleidt Young Professionals met een arbeidsbeperking succesvol naar een duurzame baan, stage of traineeship op de reguliere arbeidsmarkt. De social enterprise heeft zich in een korte periode ontwikkeld van start-up naar een succesvolle professionele organisatie, die mensen gericht op weg helpt naar de arbeidsmarkt. De stichting combineert dit met een gezond en groeiend verdienmodel.
Stichting Studeren & Werken Op Maat kenmerkt zich door een unieke werkwijze en maatwerk voor het matchen van de kandidaten met de juiste werkgevers. Wilt u weten hoe de stichting dit voor elkaar krijgt? Kom dan naar de presentatie.
Bart de Bart, oprichter en voorzitter van Stichting Studeren & Werken Op Maat

6. Presentatie rapport Werkfit maken (presentatie - 45 minuten)
De SER heeft herhaaldelijk gewezen op het belang van werknemersvaardigheden en het startklaar maken van mensen uit de Participatiewet-doelgroep. SBCM en Cedris hebben adviesbureau ZINZIZ daarom gevraagd een onderzoek te doen naar verschillende trajecten die gericht zijn op het werkfit maken van mensen. In deze presentatie krijgt u de onderzoeksresultaten van vragen als: welke trajecten zijn er en voor welke doelgroepen? Wat zijn de succesfactoren en veelvoorkomende valkuilen? En hoe wordt invulling gegeven aan methodisch handelen?
Sophie Kramer, projectleider bij SBCM en Femke Bennenbroek, senior onderzoeker/adviseur bij ZINZIZ

7. Train de trainer Mentorwijs (presentatie - 45 minuten)
Met de training Mentorwijs leren leidinggevenden en collega’s van kwetsbare medewerkers in reguliere organisaties, specifieke kennis, houding en vaardigheden te ontwikkelen en versterken die nodig zijn voor de begeleiding van deze doelgroep. Werkzaak Rivierenland en TNO staan aan de basis van deze training. Voor een landelijke uitrol van Mentorwijs is ins samenwerking met Permar SW een Train de Trainer programma opgezet. Tijdens deze presentatie krijgt u zicht op de achtergrond en inhoud van Mentorwijs.
Frank Eversen , trainer bij Werkzaak Rivierenland, Joke van der Wal, Adviseur Opleiden bij Werkzaak Rivierenland, Kai Duijkers, Trainer bij Permar SW i.l. en Pieter Schortemeijer, Jobcoach bij Permar SW i.l.

8. Slim omgaan met wettelijke regels met de ‘omgekeerde toets’ (workshop - 90 minuten)
De roep om maatwerk in het sociaal domein wordt steeds groter. Maar dat is best lastig en willekeur ligt op de loer. Laat u alle regels los en beslist u dan maar ‘op gevoel’? Met de omgekeerde toets introduceert Stimulansz een nieuwe manier van kijken naar wet- en regelgeving. Een manier die eigenlijk zo vanzelfsprekend is dat u, als u het principe eenmaal doorhebt, denkt: ‘logisch, zo moet het! Zo is de wet bedoeld!’ Met de omgekeerde toets kiest u uit een palet van wettelijke mogelijkheden, dwars door alle domeinen heen, en met maar één doel voor ogen: uw klant zo goed mogelijk helpen. Daarvoor is het noodzakelijk dat professionals voldoende zelfkennis hebben. Waarom neemt u een bepaald besluit? In deze workshop wordt u op basis van casuïstiek meegenomen in de beginselen van de omgekeerde toets. De casuïstiek richt zich op het werkterrein van de re-integratiecoach en jobcoach.
Gerrit van Romunde, adviseur bij Stimulansz

9. Zichtbaar in Werk (presentatie - 45 minuten)
De arbeidsmarktparticipatie van mensen met een visuele beperking blijft sterk achter ten opzichte van die van de gemiddelde Nederlander, terwijl in opleidingsniveau geen verschil zit. Dat prikkelt. Het project ‘Zichtbaar in Werk’ beoogt samen met professionals uit de arbeidsmarktregio’s en expertiseorganisaties zoals Proson en Bartiméus specifieke kennis te borgen en toegankelijk te maken. Met als uiteindelijk doel dat blinde en slechtziende jongeren wel meedoen op de arbeidsmarkt. Benieuwd naar het project? Wilt u de impact ervaren van minder zien, zowel praktisch, communicatief als sociaal? Wilt u weten wat hulp(middelen) kunnen doen? Geïnteresseerd in wat wél werkt? Meld u dan aan voor de Workshop van Bartiméus!
Tijdens de workshop laten we de deelnemers ervaren hoe het is om minder te zien, wat voor beroep dat doet op andere zintuigen en concentratie, en wat de impact is op sociaal gedrag en communicatie.
Annelies Lichtenberg, projectleider Zichtbaar in Werk en Diana Massaar en Frank van der Helm van Werkpad Bartiméus

10. Regel jij het draagvlak even? (presentatie - 45 minuten)
Draagvlak is cruciaal voor een duurzame plaatsing. De eerste stap is zorgen voor draagvlak bij de werkgever om te werken met mensen met een kwetsbare arbeidsmarktpositie. De volgende stap is het creëren van draagvlak binnen de gehele organisatie. Beide onderwerpen komen, vanuit een communicatieperspectief, aan de orde in deze presentatie. Wat is draagvlak? En hoe kun je dat met communicatie beïnvloeden? Verder gaan we kort in op praktische instrumenten die de werkgever kunnen ondersteunen bij het realiseren van een duurzame plaatsing. Tijdens de presentatie is er ook ruimte om eigen vraagstukken in te brengen en hierover met elkaar in gesprek te gaan.
Nathalie van Delft, senior communicatieadviseur bij SBCM en Miranda Grootscholte, projectleider bij SBCM

11. Online werken aan werknemersvaardigheden (presentatie - 45 minuten)
Voor laagopgeleiden met een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt is het ontwikkelen van werknemersvaardigheden essentieel om hun kansen te vergroten op (het behouden van) een betaalde baan. Denk hierbij aan vaardigheden als samenwerken, instructies opvolgen, persoonlijke verzorging, omgaan met conflicten en hulp vragen.
Met de online programma’s in de WERK-portal.nl en bijbehorende materialen, kunt u flexibel werken aan het versterken van werknemersvaardigheden: individueel, groepsgewijs, zelfstandig, of in combinatie met andere (eigen) leermiddelen. In deze presentatie krijgt u inzicht in de verschillende on- en offline materialen in de WERK-portal.nl en hoe u deze in kunt zetten.
Janneke Beckers, projectmedewerker digitaal leren van het Citaverde college en Paula Mensink, projectleider van SBCM

13. Succesvol verkopen in het sociale domein? (workshop - 90 minuten)
Elk jaar worden er stapels boeken geschreven over ‘succesvol verkopen’. Er zijn méér trainingen over te vinden dan over welk ander onderwerp ook. Wat maakt dat dit zo tot de verbeelding spreekt? En waarom lijkt het opeens zo lastig toe te passen in een sociale setting? Kun je beproefde verkooptechnieken vertalen naar het sociale domein? En wat zijn dan triggers voor werkgevers? Zijn wij als professionals in de sociale werkgelegenheid verkopers? Of dienstverleners? En... maakt het wel iets uit?
Aan de hand van een aantal ronduit uitdagende stellingen en voorbeelden neemt Martin Verduyn u mee, op zoek naar de antwoorden. Hierbij debatteert u groepsgewijs over mogelijke antwoorden, om samen tot nieuwe inzichten te komen.
Martin Verduyn, directeur van Verduyn Interim, Training & Advies

14. Van zessen klaar (theatervoorstelling -50 minuten )
'Van zessen klaar' is een voorstelling over werk en wat er met je gebeurt als je lang werkloos bent of werkt met een beperking. Een voorstelling over marktwaarde en eigenwaarde. Die laat zien wat werk (en werkloosheid) met mensen doet. Wie deze mensen zijn en wat ze elke dag opnieuw motiveert.
De voorstelling wordt gespeeld door theatergroep Laborijn, een gezelschap dat bestaat uit mensen met een bijstandsuitkering en een WSW-dienstverband. Bekijk een impressie van de voorstelling.
Theatergroep Laborijn