Overzicht en beschrijvingen van de verschillende workshops
                                                                                                                         
Aanmelden
RONDE 1 - 10:00 uur

Ontwikkeltraject IKC Directeur
Smart Group

Goed kunnen anticiperen op een veranderende omgeving vraagt om een heldere, toekomstbestendige onderwijsvisie en om sterk leiderschap van de schoolleider. Als schoolleider geeft u immers handen en voeten aan de maatschappelijke opdracht om vorm te geven aan goed onderwijs, waarbij de ontwikkeling van het kind centraal staat. In deze workshop nemen we u mee in het ontwikkeltraject tot IKC-directeur en wat daar allemaal voor nodig is.

Deze workshop is voor schoolleiders PO die zich willen ontwikkelen tot Directeur Integraal Kindcentrum (IKC). Onderwijsorganisaties en de context waarbinnen zij opereren zijn voortdurend in ontwikkeling en beweging. Denk aan politieke, sociaal-economische en demografische ontwikkelingen.

Herregistratie voor het register via informeel leren: iGROW van MentesMe
MentesMe
Deze introductie van de 1-daagse workshop ‘i-GROW’ van MentesMe geeft u een kijk in deze unieke iGROW methodiek die de basis vormt voor herregistratie voor het Schoolleidersregister via informeel leren. Alle stadia worden behandeld! (Assessment op professionaliseringsthema’s, Matching met collega schoolleiders, iGROW online/offline mentormodule, Eindgesprek t.b.v. feitelijke herregistratie door professioneel beoordelaar van MentesMe / gecertificeerde partner De lerende school). U krijgt een gratis inlogcode en een gratis short assessment op Leiderschapsthema. We werken intensief samen met Wij-leren.nl en Scholen met Succes/De lerende school. 

Formeel en informeel leren in de praktijk
Bazalt | RPCXZ | HCO
Wat is goed leiderschap?
Deze vraag is uitgangspunt voor ons aanbod voor herregistratie. Op basis van samenvattend onderzoek van erkende wetenschappers zoals Fullan, Marzano en Hattie, maken wij samen met u de vertaling naar uw dagelijkse praktijk. Hoe kunt u de vertaalslag maken van bewezen wetenschappelijke leiderschapsstrategieën naar uw specifieke schoolsituatie. In onze opleidingen en trainingen staat centraal hoe u:
- veranderprocessen kunt realiseren met betrokkenheid en resultaat,
- invloed kunt hebben op het handelen van de leraren en
- uw organisatie ten dienste van het leren van leerlingen in kunt richten vanuit de gedachte van een professionele leergemeenschap.


Op deze manier vergroot u uw impact op het leren van leerlingen.
Kenmerkend voor onze aanpak is dat we dicht bij de praktijk van het onderwijs willen staan. Ons aanbod voor formele herregistratie omvat delen van de thema’s 1, 2, 3, 5, 6, 7.

Bij informeel leren gaan we samen met u uw specifieke situatie in beeld brengen; wat heeft u aan professionalisering gedaan na uw registratie, welke persoonlijke- en schoolontwikkeling gaat u inzetten en hoe past dit in uw portfolio voor informeel leren. Ook hebben wij trainingen voor het informele aanbod (bijvoorbeeld de training Flitsbezoek).

Pedagogisch Leiderschap
NIVOZ
Stichting NIVOZ engageert zich uitdrukkelijk met de urgentie van het ervaren tekort aan pedagogisch leiderschap in ons onderwijs. Het is ervan overtuigd dat in de postmoderne context de pedagogische vragen niet zijn verdwenen of voor elke interpretatie vatbaar zijn geworden. Deze vragen gelden gelijkelijk voor het praktische pedagogische werk in de scholen en voor de begeleiding van de betrokken leraren. Het begrip pedagogisch leiderschap verwijst in ons geval naar de school als pedagogische organisatie. Deze onderscheidt zich van andere organisaties door de aanwezigheid van jonge mensen voor wie zij plaatsvervangend keuzes maakt, derhalve gezag uitoefent en verantwoordelijkheid draagt. Het laatste geeft de leidinggevende een gelaagde verantwoordelijkheid, die naar zijn leraren en die naar zijn leerlingen en hun ouders.

Grip op je toekomst via EVC
EVC Centrum Vigor

Een EVC-procedure benut uw ervaring en levert optimaal maatwerk. Een EVC geeft aan waar u nu in uw ontwikkeling staat. Tegelijkertijd geeft het een goede basis voor een persoonlijke ontwikkelplan. Daarom is een EVC ook veel meer dan een 'normaal' assessment. Doorgroei naar een hoger niveau kan onderwerp zijn voor de herregistratie via een aanvullend EVC. Zo kunnen EVC en het beroepsregister tezamen het kader vormen voor langdurige loopbaanontwikkeling.

Persoonlijk leiderschap
AVS - Paul 't Mannetje & Co
Schoolleiders kennis laten maken met ’t Mannetje & Co, wie wij zijn, hoe we werken wat het programma “Persoonlijk Leiderschap” inhoudt, de ervaringen tot nu toe en ze via een aantal actieve werkvormen laten ervaren hoe wij werken.
Programma:
5 min.    Welkom, doel, werkwijze en wat kunt u verwachten in deze workshop
5 min.    Zinvolheidsvraag
15 min.  Korte intro leergang “Persoonlijk Leiderschap” (doel, werkwijze en       ervaringen huidige deelnemers)
10 min.  Oefening “Sparkling Moments”
10 min.  Informatie over inhoud en achterliggende theorieën. (strengthsfinder, progressie gericht werken, positieve
              psychologie, waarderende gespreksvoering, motivatie 3.0 (Pink), groeimindset, NLP, diverse
              leiderschapsstijlen en theorieën)
10 min.  Oefening “Schaalvraag”
5 min.    Informatie over inschrijven, extra info via de website van de AVS
Einde     Zinvolheidsvraag

Leiding geven aan gepersonaliseerd onderwijs
AVS
‘It starts with the why’.
Waarom zou u gepersonaliseerd leren met uw school willen omarmen? Wie wordt daar nu echt (on)gelukkig van? Gepersonaliseerd leren biedt uw school en u als leidinggevende de uitgelezen mogelijkheid om uw onderwijsaanpak af te stemmen op de verschillen die er zijn tussen uw leerlingen. En daar ligt een uitdaging voor u als schoolleider om uit te gaan van de verschillen die er zijn binnen uw team en de vragen uit de schoolomgeving. Tijdens deze workshop willen we u kennis laten maken met de diverse ingrediënten van de verandercirkel van EXOVA, die aan de basis staat van deze leergang. We zullen samen met u in vogelvlucht bekijken wat er in de leergang ‘leidinggeven aan gepersonaliseerd onderwijs’ aan bod komt. HOE geef ik leiding aan de ontwikkeling van gepersonaliseerd onderwijs, uitgaande van de verschillen in mijn team, tussen leerlingen en de vragen uit mijn omgeving. In deze workshop zullen we met dit proces een vingeroefening doen, zodat u deze inzichten direct mee naar uw eigen school kunt nemen.
Natuurlijk willen wij in deze workshop u ook voldoende in de gelegenheid stellen om uw inhoudelijke en praktische vragen over de leergang aan de docenten te stellen en voor u wellicht interessante leervragen alvast in te brengen.

RONDE 2 - 11:15 uur

Verbinden en veranderen binnen het team
Plata Onderwijsacademie
Transactionele Analyse (TA) is een krachtige benadering om mensen zelfstandig te laten leren, denken en handelen. De TA leert mensen op een praktische manier inzien wat ze doen en waar hun keuzes vandaan komen. Hiermee krijgen ze grip op hun eigen handelen en mogelijke problemen. Een individu of team leert middels TA effectief om te gaan met veranderingen en voort te bouwen op succes.
In de workshop krijg je een beeld van de opleiding TA voor Schoolleiders en van de mogelijkheden, die Transactionele Analyse biedt. In de workshop wordt gewerkt met een onderdeel, wat te maken heeft met het vermogen optimaal te verbinden.

EVC of herregistratie via ‘informeel leren binnen formele kaders’
Bureau Sterk
(Her)registreren op basis van competenties is uitdagend bij Bureau STERK.
Wilt u uw competenties en ervaring laten waarderen tbv (her)registratie? Wilt u zelfsturend zijn en richtinggevend zijn? Wilt u uw handelen op de werkvloer direct koppelen aan uw ontwikkelingstraject? Dan is ‘informeel leren binnen formele kaders’ iets voor u. Bij de start van het ontwikkeltraject brengt u uw professionele identiteit met de STERKscan in kaart en voert u de professionele dialoog. U leert met en van elkaar en wordt gevoed met nieuwe informatie. U kunt uw ontwikkelingstraject individueel of samen, in een leergemeenschap met filosofie en inspiratiediner, vormgeven. Graag vertellen we u meer over de kracht van ‘informeel leren binnen formele kaders’ vanuit onze positief, kritische grondhouding. Samen STERKer door ontwikkelen en professionaliseren.

Voortvarend handelen als een interimmanager
C-lion
Een interimmanager moet in een kort tijdsbestek een analyse uitvoeren van een school, een plan van aanpak opstellen en een verandertraject vlot en succesvol leiden. Dit zijn vaardigheden die ook voor een niet-interimmer van belang zijn. In de workshop verkent u deze manier van werken, om een keuze voor deze opleiding bewust te kunnen maken. Dekt drie nascholingsthema’s af!

Niet omdat het moet ...

 

Academica Business College
Wij geven een toelichting op ons hele herregistratieprogramma en gaan in op de werkwijze en de inhoud van alle herregistratiethema's en de integrale aanpak die wij hebben, naast de internationale aspecten hiervan.

Bevorderen van collectief leren d.m.v. Action Learning
AVS - i.s.m. Business School Nederland

Hoe kunt u als schoolleider een voorbeeldfunctie vertonen bij het bevorderen van collectief leren in uw school? De methodiek van Action Learning kan u daarbij helpen. In deze workshop maakt u kennis met enkele belangrijke uitgangspunten van Action Learning, te weten: de kunst van het vragen stellen, geen oordeel uitspreken en het faciliteren van het proces. Maar het vereist moed om als schoolleider je niet te bemoeien met de inhoud en je vooral te richten op het proces. Uw moed kan beloond worden door de volgende opbrengsten te realiseren in uw school: een beter samenwerkend team, meer diversiteit aan ideeën en het nemen van verantwoordelijkheden van uw teamleden. In deze workshop wordt een kort overzicht geboden van Action Learning en lichten we de leergang Action Learning toe en krijgt u de gelegenheid om aan de hand van een onderwijscasus de kracht van Action Learning te ervaren.

Ondernemend leiderschap
AVS
Deze leergang is gericht op directeuren die willen herontwerpen vanuit het perspectief van het sociale domein; leidinggevenden die echt aan de slag willen (of zijn) met het onderwijs voor kinderen in een nieuwe tijd waarin nieuwe vraagstukken aan de orde zijn; leidinggevenden die zien dat het anders moet en kan. Ondernemerschap is hot. Adgile en disruptie zijn termen die dagelijks te horen en te lezen zijn. Het AVS heeft een nieuwe leergang ontwikkeld, niet vanuit deze modieuze termen maar vanuit een missie een bijdrage te willen leveren aan onderwijs-vernieuwing.
De leergang bestaat uit negen regionale bijeenkomsten die plaatsvinden in  bedrijven, museum, culturele instelling enz. In het middagdeel zitten de schoolleiders bij elkaar en wordt de vertaalslag gemaakt van een inspirerend perspectief naar de eigen praktijk (learning community). In het avonddeel, dat start met een diner, sluiten externe  directeuren of managers uit het bedrijfsleven en andere  sectoren aan. Het gaat dan vooral om leiderschapsvraagstukken in de meest brede zin van het woord (community of practise). De drie hoofdthema’s van de leergang zijn: 1) maatschappelijke ontwikkelingen, 2)maatschappelijke trends en 3) de lerende organisatie. Daarnaast bouwt de deelnemer aan zijn eigen netwerk in zijn/haar regio. De stappen richting een ‘civil society’, een duurzame verbinding van ‘de school’ of kindcentrum  in de samenleving. Er zit ruimte in de leergang om mee te sturen op de inhoud, het gaat over de eigen ontwikkeling van de deelnemer. Je ontmoet mensen die je dagelijks niet zomaar tegenkomt en je ambities en vragen mee deelt. Het gaat over eigenaarschap, focus op de toekomst en onze samenleving. De leergang start in september en wordt op diverse plaatsen in het  land georganiseerd.

RONDE 3 – 13.00 UUR

De verbindende en verdiepende schoolleider: Transactioneel en psychodynamisch leiderschap
P.R.O. Academie

Deze workshop geeft een introductie in twee leergangen die geaccrediteerd zijn voor het schoolleidersregister PO.

1. Opleiding verbindend transactioneel leiderschap
Een tweejarige opleiding waarin je je leiderschap verder ontwikkeld met de concepten uit de Transactionele Analyse en Psychodynamisch Systeemdenken.
Deze opleiding dekt het professionaliseringsthema ‘Persoonlijk Leiderschap’ en het deelthema ‘omgaan met verschillen als team’ af.

2. Leergang psychodynamisch leidinggeven
Een leergang van zes losse dagen, één vierdaagse internationale ervaringsgerichte werkconferentie en een driedaags seminar.
Deze leergang dekt het professionaliseringsthema ‘persoonlijk Leiderschap af.

Door deze workshop te volgen krijg je zicht op de reikwijdte van de concepten uit de Transactionele Analyse en de betekenis van psychodynamisch systeemdenken voor jouw ontwikkeling als schoolleider en de school zelf. Enkele concepten komen ter demonstratie in concrete oefeningen aan bod.

De Competentie Thermometer: omdat de leraar ertoe doet!
Competentie Thermometer
Tijdens de workshop komen o.a. de volgende vragen aan de orde: Wat is de Competentie Thermometer? Hoe ziet de basisopleiding eruit? Wat houdt de praktijkbegeleiding in? Welk materiaal heb je tot je beschikking als je de opleiding hebt gevolgd? Hoe verloopt de afname van een assessment? Wat houdt de wetenschappelijke onderbouwing in?

Professionaliseren tot Meerscholendirecteur
C-Lion
Het vak van meerscholendirecteur is echt anders dan van een reguliere schoolleider. Het vergt veel meer schakelen tussen verschillende schoolculturen, schoolconcepten, leerling- en ouderpopulaties en strategisch handelen. In de workshop verkent u deze verschillen, om een keuze voor deze opleiding bewust te kunnen maken.

Psychodynamisch Leiderschap
PD Consult
Leiderschap in het onderwijs vraagt veel aandacht voor de inter- en intrapersoonlijke processen tussen en van leerkrachten, coördinatoren, experts, leidinggevenden en leerlingen. Dit vraagt van schoolleiders, naast kennis van onderwijs en management, ook kennis en vaardigheden op het gebied van psychologische processen. In de workshop maakt u kennis met de basale psychodynamische processen van alledag en de wijze waarop deze processen het leidinggeven, de leidinggevende en de organisatie kunnen beïnvloeden.

Waarderend Leiderschap: sneller leren door de tijd te nemen
Drives@school
In het onderwijs ligt er druk op prestaties en verantwoording.  Toch hoor je vaak dat men niet vindt, dat het beter gaat. Logisch als je steeds kijkt naar wat er mis is. Waarderende Leiders laten mensen stilstaan bij succes, bij wat er werkt en van waarde is. Daardoor leer je sneller, met meer vertrouwen en met meer rust. Wil je weten hoe dat werkt en hoe je met minder hard werken meer resultaat bereikt.

Persoonlijk leiderschap
AVS
Schoolleiders kennis laten maken met ’t Mannetje & Co, wie wij zijn, hoe we werken wat het programma “Persoonlijk Leiderschap” inhoudt, de ervaringen tot nu toe en ze via een aantal actieve werkvormen laten ervaren hoe wij werken.
Programma:
5 min.    Welkom, doel, werkwijze en wat kunt u verwachten in deze workshop
5 min.    Zinvolheidsvraag
15 min.  Korte intro leergang “Persoonlijk Leiderschap” (doel, werkwijze en ervaringen huidige deelnemers)
10 min.  Oefening “Sparkling Moments”
10 min.  Informatie over inhoud en achterliggende theorieën. (strengthsfinder, progressie gericht werken, positieve
              psychologie, waarderende gespreksvoering, motivatie 3.0 (Pink), groeimindset, NLP, diverse
              leiderschapsstijlen en theorieën)
10 min.  Oefening “Schaalvraag”
5 min.    Informatie over inschrijven, extra info via de website van de AVS
Einde     Zinvolheidsvraag

Directeur IKC
AVS
Een kindcentrum is een vrijplaats waar kinderen het leven kunnen leren. De professionals in een IKC faciliteren de gepersonifieerde ontwikkeling van een kind om straks een waardig - aardig – vaardig burger te kunnen zijn, die zijn eigen broek op kan houden en een bijdrage kan leveren aan zijn eigen sociale domein waarin hij leeft – woont – werkt. Breed gericht op diversiteit van talenten maar ook op opbrengsten van vaardigheden op het gebied van taal- en rekenonderwijs. Een IKC is een spiegel van de wijk. Er is niet één IKC-concept er zijn er velen. Een IKC is niet een omlijsting van een schoolprogramma met aanverwante kinddiensten. In een IKC wordt de slag gemaakt van een aanbod gestuurde organisatie naar een vraagsturing in of als een maatschappelijke onderneming. In een IKC komen publieke en private middelen bij elkaar en daar ontstaan integrale kinddiensten voor kinderen van 0 tot 13 jaar. Nieuwe (of vernieuwde) onderwijsconcepten waarin opvang en welzijnswerk een wezenlijk deel uitmaakt van de mogelijkheden. Deze leergang gaat over dit soort beelden, over herontwerp van kinddiensten en verbinding in de wijk. Het WHY, HOW en WHAT van een IKC staan centraal naast de ontwikkeling van de deelnemer.
De directeur als leidinggevende van een IKC. Welke veranderingen in rol, taken, bevoegdheden en verantwoordelijkheden. Welke competenties zijn nodig? Waar sta ik in mijn ontwikkeling om de noodzakelijke stappen te kunnen zetten? Welke valkuilen, de do’s and dont’s van het ontwikkeltraject.
De leergang is geen cursus, maar vooral een ontwikkeltraject richting maatschappelijk ondernemerschap. We bezoeken IKC’s, bespreken beelden en zienswijzen en werken aan een persoonlijk ontwikkelingsplan, een eigen projectplan  en er wordt een film gemaakt als eindwerkstuk. Een praktische leergang die kaders meegeeft vanuit theorie, trends en veel handvatten om in de eigen praktijk stappen te kunnen zetten. Vanuit de leergang worden de deelnemers gefaciliteerd met ruim 20 docenten en specialisten.


RONDE 4 – 14:15 uur

Werken met groepsdynamiek in schoolteams
Plata Onderwijsacademie
Iedere organisatie heeft te maken met onderliggende onbewuste dynamieken die het gedrag van mensen in teams bepalen – zo ook de schoolorganisatie. Vooral bij veel veranderingen in de school en wisselingen van medewerkers verandert de onderlinge verhouding. Inzicht in en kunnen werken met groepsdynamieken zorgt ervoor dat je als schoolleider jouw team kunt begeleiden naar een optimale professionele performance.
In de workshop wordt gewerkt met een model waar vanuit kan worden onderzocht wat er speelt in het team en hoe een team zich gedraagt in veranderende situaties.

Drijfveren, Persoonlijk Leiderschap en Ontwikkeling
Management Drives
Hoe motiveer je mensen, zodat ze excellent gaan presteren? Bij iedereen verschilt dit op basis van hun eigen persoonlijke drijfveren. Drijfveren bepalen in hoge mate hoe iemand functioneert. Wat iemand drijft, bepaalt namelijk in grote mate zijn gedrag, zijn waarnemingen, zijn motivatie om dingen wel of niet te doen, de zaken waar hij graag energie aan geeft en zijn management- en besluitvormingsstijl. Het is weten wat de ander logisch vindt en op die logica uw verhaal afstemmen. Voor iedereen is dat net even anders. Laat uw stijl zo aansluiten dat managen energie oplevert in plaats van kost, dat talenten worden aangesproken en dat samenwerken als vanzelf gaat. Uiteindelijk gaat het over het met elkaar beter presteren in het belang van onze leerlingen. In deze workshop krijgt u inzicht in hoe u middels het inzicht in drijfveren uw mensen op een positieve manier kunt begeleiden naar eigenaarschap in brede zin van het woord.

Development@work
Marant
De uitdagende en complexe baan van schoolleider heeft maatschappelijke erkenning gekregen met het schoolleidersregister. Registreren is echter een middel en niet het doel. Het doel is: faciliteren dat schoolleiders zich blijvend ontwikkelen en scholen.
Als schoolleider zult u deze ontwikkelingen zeker ondersteunen. U neemt kwaliteit van leidinggeven serieus en daarmee ook uw eigen ontwikkeling. Maar daarvoor neemt u soms toch te weinig tijd. Reflectie schiet er door drukte bij in, een stevige opleiding kost te veel tijd en energie en tijd om met collega’s te sparren is beperkt.
Voor u hebben wij development@work ontwikkeld. Wij faciliteren voor u een leertraject ‘op maat’ waarbij u met een mix van formeel en informeel leren zowel aan individuele leerdoelen kunt werken als aan organisatieontwikkeling.

Leiding geven aan gepersonaliseerd onderwijs
AVS i.s.m. EXOVA
‘It starts with the why’.
Waarom zou u gepersonaliseerd leren met uw school willen omarmen? Wie wordt daar nu echt (on)gelukkig van? Gepersonaliseerd leren biedt uw school en u als leidinggevende de uitgelezen mogelijkheid om uw onderwijsaanpak af te stemmen op de verschillen die er zijn tussen uw leerlingen. En daar ligt een uitdaging voor u als schoolleider om uit te gaan van de verschillen die er zijn binnen uw team en de vragen uit de schoolomgeving.
Tijdens deze workshop willen we u kennis laten maken met de diverse ingrediënten van de verandercirkel van EXOVA, die aan de basis staat van deze leergang. We zullen samen met u in vogelvlucht bekijken wat er in de leergang ‘leidinggeven aan gepersonaliseerd onderwijs’ aan bod komt. HOE geef ik leiding aan de ontwikkeling van gepersonaliseerd onderwijs, uitgaande van de verschillen in mijn team, tussen leerlingen en de vragen uit mijn omgeving. In deze workshop zullen we met dit proces een vingeroefening doen, zodat u deze inzichten direct mee naar uw eigen school kunt nemen. Natuurlijk willen wij in deze workshop u ook voldoende in de gelegenheid stellen om uw inhoudelijke en praktische vragen over de leergang aan de docenten te stellen en voor u wellicht interessante leervragen alvast in te brengen.

Ondernemend leiderschap
AVS

Deze leergang is gericht op directeuren die willen herontwerpen vanuit het perspectief van het sociale domein; leidinggevenden die echt aan de slag willen (of zijn) met het onderwijs voor kinderen in een nieuwe tijd waarin nieuwe vraagstukken aan de orde zijn; leidinggevenden die zien dat het anders moet en kan.
Ondernemerschap is hot. Adgile en disruptie zijn termen die dagelijks te horen en te lezen zijn. Het AVS heeft een nieuwe leergang ontwikkeld, niet vanuit deze modieuze termen maar vanuit een missie een bijdrage te willen leveren aan onderwijs-vernieuwing. De leergang bestaat uit negen regionale bijeenkomsten die plaatsvinden in  bedrijven, museum, culturele instelling enz. In het middagdeel zitten de schoolleiders bij elkaar en wordt de vertaalslag gemaakt van een inspirerend perspectief naar de eigen praktijk (learning community). In het avonddeel, dat start met een diner, sluiten externe  directeuren of managers uit het bedrijfsleven en andere  sectoren aan. Het gaat dan vooral om leiderschapsvraagstukken in de meest brede zin van het woord (community of practise). De drie hoofdthema’s van de leergang zijn: 1) maatschappelijke ontwikkelingen, 2)maatschappelijke trends en 3) de lerende organisatie. Daarnaast bouwt de deelnemer aan zijn eigen netwerk in zijn/haar regio. De stappen richting een ‘civil society’, een duurzame verbinding van ‘de school’ of kindcentrum  in de samenleving. Er zit ruimte in de leergang om mee te sturen op de inhoud, het gaat over de eigen ontwikkeling van de deelnemer. Je ontmoet mensen die je dagelijks niet zomaar tegenkomt en je ambities en vragen mee deelt. Het gaat over eigenaarschap, focus op de toekomst en onze samenleving. De leergang start in september en wordt op diverse plaatsen in het  land georganiseerd.